Işkın deyip geçmeyin
Halk arasırda 'Işkın' olarak bilinen bitki deyim yerindeyse tam bir ecza deposu
Bazı bitkilerin tedavi eden özelliklerinin olduğu biliniyor. Halk arasında "Işkın" ya da "Uçkun" olarak bilinen bilimsel adı ise "Reun Ribes" olan bitki de bu özellikteki bitkilerden biri. Her derde deva olan bitki, deyim yerindeyse tam bir ecza deposu. Uçkun, şeker, tansiyon, soğuk algınlığı gibi pek çok hastalığa iyi geliyor.
Bitlis dağlarında karların erimesiyle birlikte tazgahlarda satışına başlanılan Uçkun yoğun ilgi görüyor. Bitki uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Kürşat, ''Ekşi lezzetli olan genç gövdeler; mide kuvvetlendirici, kusmayı önleyici ve kabız etkisine sahiptir. Bazı bölgelerde odunsu kökler şeker hastalıkları için kullanılmaktadır. Ayrıca literatürlerde belirtildiği gibi bitki suyunun içilmesi ve kaynatılmış bölümlerinin yenilmesi; Astım, nefes darlığı, sindirimi kolaylaştırıcı özelliğe sahip olduğunu aynı zamanda ülser, hemoroid ve ishal gibi hastalıklara iyi geldiği belirtilmektedir'' dedi.
Uçkun, tezgaha gelene kadar meşakkatli bir çalışmayı da gerektiriyor. Köylüler tarafından dağdan toplanarak pazara getirilen Uçkun'un kilogram fiyatı ise 2 ile 3 TL arasında değişiyor. Ekşimtrak bir tadı olan Uçkun, hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebiliyor.