İşte Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın Mezarı ve Pek Bilinmeyen Hikayesi

İşte Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın Mezarı ve Pek Bilinmeyen Hikayesi

Gerçek bir halk kahramanı olan Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın anısına Kıbrıs'ın Göçeri köyünde yapılacak olan anıt ve müzenin temeli yakında atılacak. Bu projeyle hem köyün tarihi canlanacak hem de turizm gelişecek.

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın Hikâyesi Yeniden Canlanıyor

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, Barış Manço'nun şarkısına ilham kaynağı olan, ancak gerçek hayatta da var olan bir halk kahramanı olarak bilinir. Mehmet Ağa, özellikle durumu olmayanlara yardım etmeyi seven, evlenecek olanlara toprak ve ev sahibi bağışlamasıyla tanınan ve Çanakkale Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'ne yaptığı yardımlar nedeniyle İngilizler tarafından idam edilen bir figürdür.

Anıt ve Müze Projesi Başlıyor

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa Kültür ve Dayanışma Derneği As Başkanı Osman Alpay, Göçeri köyünde yapılacak anıt ve müze projesinin temelinin kısa süre içinde atılacağını belirtti. Alpay, "Gelecek nesillere 500 yıllık köyümüzün gerçek hikâyesini, tarihini anlatacağız. Bu vesileyle köyümüz hem turizm açısından gelişecek hem de kalkınacak" dedi.

Yöresel Pazar Kurulacak

Projeyle birlikte köyde yöresel ürünlerin satılacağı bir pazar da kurulacak. Alpay, "Köyümüzde bal, reçel, hellim üretimi var. Bunları da insanlara duyurmayı amaçlıyoruz. Kerpiç taş usulü evler yapıp orada yöresel ürünlerimizin satışını yapacağız" ifadelerini kullandı.

İşte Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın Mezarı ve Pek Bilinmeyen Hikayesi

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın Gerçek Hikâyesi

Alpay, Mehmet Ağa'nın bir efsane değil, gerçek olduğunu kanıtlayan belgeler topladıklarını belirtti. "Çanakkale esirlerini kaçırıp Ergenekon mağarasında sahip çıktıkları için İngilizler Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'yı Ortaköy'deki evinin önünde astılar. Oğlu da oradaymış. Ona vasiyet etmiş. 'Ben asılıyorum, lütfen cenazemi Göçeri'ye götür.' Oğlu da getirip kendi elleriyle gömmüş" dedi.

İşte Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın Mezarı ve Pek Bilinmeyen Hikayesi

Barış Manço'ya Ait Objeler Sergilenecek

Dernek Başkanı Hüseyin Köroğlu, müzenin içinde Barış Manço'ya ait objelerin sergileneceğini söyledi. "Yanında da Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın objeleri yer alacak. Köyümüzde ve civar köylerde Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'ya ait objeleri bize vermek isteyen çok fazla insan var" dedi.

Ziyaretçiler İçin Kafe ve Misafirhane

Köroğlu, şu anda köyde bir kafe açıldığını ve ziyaretçilerin buradan memnun olduklarını belirtti. "Ziyaretçilerimiz gelip dualarını edip burada bulunan kafede oturabiliyor. Anıtın temeli atılınca da belediye başkanımızla çalışıp burayı dört dörtlük yapacağız" dedi. Ayrıca misafirhane yapımının da planlandığını belirtti.

İşte Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın Mezarı ve Pek Bilinmeyen Hikayesi

Geleceğe Aktarılan Miras

Dernek Başkan Yardımcısı Savaş Bozalanlar, "Burası ülkemiz, bölgemiz, köyümüz için yararlı olacak. Bu vesileyle köyümüzün meşhur ürünlerini de ziyaretçilere tanıtma fırsatı bulacağız. Gelecek nesillerimize de bu mirasımızı aktarmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın Anısına

Mehmet Ağa, Çanakkale Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'ne yaptığı yardımlar nedeniyle İngilizler tarafından idam edilmiştir. Barış Manço, Kıbrıs'a geldiği 1970'li yıllarda yerel halktan dinlediği Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'ya sadece şarkı yazmakla kalmamış, aynı zamanda Mehmet Ağa'nın memleketi olan Göçeri köyüne yaptığı bağışla mezarını yaptırmıştır. Bu proje ile Mehmet Ağa'nın hikâyesi daha geniş kitlelere ulaşacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.