İşte vergi kaçağının en fazla olduğu yerler

İşte vergi kaçağının en fazla olduğu yerler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti milletvekillerinin sorularını yanıtlarken kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin önemine dikkat çekerek, haksız rekabeti ve vergi kayıplarını önlemenin en etkili yolunun çapraz denetim olduğunu belirtti. Şimşek, vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmesinde vatandaşların daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu:

"Kimse vergi vermek istemiyor. Biz kayıt dışılığı önlemek konusunda samimiysek, ispat yükümlülüğünü devletten vatandaşa devretmemiz gerekiyor. Avrupa’da hangi giderler vergiden düşürülüyorsa, biz de aynı uygulamayı yapmaya razıyız. Ancak bu, bir kültür ve zihniyet meselesi."

Fırınlarda Vergi Kaçağı Yaygın

Bakan Şimşek, fırınlarda vergi kaçakçılığının yaygın olduğunu ve fırıncıların çoğunlukla fiş kesmediğini söyledi. Özellikle ekmek satışında çok düşük bir KDV oranı (%1) uygulanmasına rağmen, fırıncıların vergi vermekten kaçındığını vurgulayan Şimşek, şu örnekleri paylaştı:

"En düşük KDV ekmekte, ancak siz hiç fırıncının size fiş verdiğini gördünüz mü? Yüzde 1’e tenezzül ediliyor. En çok vergi kaçağının olduğu yerlerden biri fırınlar. Sabahtan akşama kadar ekmek satıyorlar, ancak vergisini vermiyorlar."

Lüks Araç Sahipleri Gelirlerini Belgeleyemiyor

Vergi kaçakçılığının bir diğer boyutunun da yüksek gelir sahipleri arasında olduğunu dile getiren Bakan Şimşek, lüks araç alan binlerce vatandaşın gelirlerini belgeleyemediğini söyledi. Şimşek, bu duruma dikkat çekerek şunları ifade etti:

"Yıl içinde 65 milyon liraya lüks araç alan binlerce vatandaşımız var. Çağırıyoruz, ‘Bu parayı nasıl kazandığınızı kanıtlayın’ diyoruz, ancak kanıtlayamıyorlar. Bu tür durumları önlemek için çapraz denetim yapmalıyız. Kredi kartı kullanımı ve vergide indirim gibi konularda stratejiler geliştiriyoruz."

Dövize Yönelmenin Sebebi: Enflasyon

Bakan Şimşek, vatandaşların dövize yönelme sebepleriyle ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. AK Parti hükûmetlerinin 10-15 yıllık dönemi hariç, Türkiye’de uzun yıllardır çift haneli enflasyonun olduğunu belirten Şimşek, şu değerlendirmede bulundu:

"Enflasyon çift haneli olunca vatandaş kendini korumak için ya faize ya altına ya da dövize yöneliyor. Bunun kök sebebi enflasyondur. Vatandaşın tercihlerine saygı duymak zorundayız."

Türkiye’nin Dış Borcu Yönetilebilir Seviyede

Dış borç konusunda da açıklamalar yapan Şimşek, Türkiye’nin dış borcunun yönetilebilir seviyede olduğunu ve faiz oranlarının düştüğünü söyledi. Geçen yıl mayıs ayında 5 yıllık tahvil faizinin yüzde 11’e kadar çıktığını hatırlatan Şimşek, bu oranın şu an yüzde 6’ya düştüğünü belirtti ve şöyle devam etti:

"Bunu daha da düşürmemiz gerekiyor. Bu programı sabırla, kararlılıkla sürdüreceğiz. CDS’yi 150‘lere çekmemiz gerekli."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.