
İzmir adına karar verdiler: Yatırım değil yaşamak istiyoruz
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı tarafından düzenlenen "Nasıl Bir İzmir" panel serisinin sekizinci ve sonuncusu, İzmir'de Birlikte Yaşamak başlığıyla gerçekleştirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından şehrin uzun vadeli vizyonunu şekillendirmek amacıyla hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi için düzenlenen "Nasıl Bir İzmir" panel serisi, İzQ İnovasyon Merkezi'nde yapılan "İzmir'de Birlikte Yaşamak" başlıklı son panel ile sona erdi. Toplamda sekiz panel ve sekiz atölye çalışmasından oluşan etkinlikler, Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
İzmir'in kapsayıcı ve sürdürülebilir bir gelecek için tartışmaların yapıldığı bu son panelde, Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci, toplumsal ötekileştirme ve kesitsel eşitsizlik üzerine konuştu. Semerci, "Birlikte yaşamayacağımız bir toplum hayal ediyorsak, herkesin dezavantajını masanın üzerine getirmeliyiz ki bu dezavantajları oluşturan sorunları çözebilelim" diyerek, toplumsal eşitsizliklere dair önemli bir vurgu yaptı.
Panelin bir diğer konuşmacısı olan Prof. Dr. Deniz Yükseker, İzmir'in göçmen nüfusunu ve göçmen politikalarını ele aldı. Yükseker, İzmir'in farklı dönemlerde çeşitli kesimlerden göç aldığını belirterek, bugün İzmir nüfusunun %3,4'ünün göçmen ve mültecilerden oluştuğunu söyledi. Ayrıca, yerel yönetimlerin göç politikalarının kapsayıcı, hak temelli ve sosyal teması artırmayı hedefleyen bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini vurguladı.
Panelin son konuşmacısı olan Prof. Dr. Ayselin Yıldız, İzmir'deki göçmenler ile yerli halk arasındaki temas yoksunluğu ve bunun sebep olduğu karşıtlık üzerine konuştu. Yıldız, "Göçmenlerin, diğerlerinin temel hak ve özgürlüklerden mahrum bırakılmasının yerli halk tarafından meşru görülmeye başlanması önemli bir sorun" dedi ve birlikte yaşamın faydalarının daha görünür kılınması gerektiğini belirtti.
Son olarak, panelin ardından soru-cevap bölümü ile etkinlik sonlandırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu çalışması, sosyal adalet ve eşitlik alanında önemli adımlar atmayı hedefliyor.
Kaynak:

