İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 270 sanıklı davanın görülmesine devam edildi

İZMİR (AA) - İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında yargılanan tutuklu sanık Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur'un emir astsubayı olarak görev yapan tutuklu sanık Nurettin Baksı ile tutuksuz sanık astsubay başçavuş Oldes Arslan savunma yaptı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Tutuklu bulunduğu Silivri L Tipi Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile savunması alınan Baksı, darbe girişimi akşamı mesai sonrasında evine gittiğini, tutuklu sanıklardan eski Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur'un saat 21.10'da kendisini cep telefonundan arayarak, 'Nurettin Acil Toplanma Planı uygulanacak' diyerek kendisini birliğe çağırdığını öne sürdü.

Tutuklu sanık Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız ile görüşmeye gittiklerini ancak Yıldız'ın yoğun olması üzerine görüşemeden komutanı Yaşar Çamur ile Foça Amfibi Deniz Üs Komutanlığı'na geri döndüklerini ileri süren Baksı, şunları söyledi:

"Yaşar Çamur, Kurmay Albay İlsev Hazır ile iki gemi komutanını telefonla bağlamamı istedi. Ne konuştuklarını bilmiyorum. Daha sonra eşyalarını hazırlamamı ve sefere gideceğini söyledi. Limana geldiğimizde eşyalarını TCG Beykoz gemisine koymamı emretti. Geminin komutanı Deniz Kurmay Binbaşı Mehmet Fatih Coşar gemisinin seyre ancak 20-30 dakika sonra hazır olabileceğini belirtmesi üzerine komutanın eşyalarını TCG Bodrum isimli gemiye koydum."

Cep telefonundan sosyal medyada 'Ankara'da uçaklar alçaktan uçuş yapıyor', 'Boğaziçi Köprüsü askerler tarafından kapatıldı' haberlerini görüp komutanı Çamur'a ilettiğini iddia eden Baksı, Çamur'un 'Biz kendi işimize bakalım' dediğini iddia etti.

Karargahta Binbaşı Oğuz Pehlivanlı'nın elinde 'Sıkıyönetim Direktifi' yazılı kağıtlar gördüğünü ifade eden Baksı, "Kağıtta Tuğamiral Yaşar Çamur'un Güney Deniz Saha Komutanlığı görevine atandığı yazıyordu. Çamur'u arayıp bilgi verdim ancak kendisi bana, 'Kaynak teyit edilmedikçe beni rahatsız etmeyin.' dedi. Sonra askeriyede haberleşmek için kullanılan 'J-Chat' adlı programdan saat 03.00'da 'Açıkta bulunan tüm gemiler limana dönsün' emri geldi. Sonra yine aynı programdan saat 05.00 gibi 'Limanda hiçbir gemi kalmasın' şeklinde mesaj geldi. Gece bu bilgilerin kaynağının doğruluğunu teyit etmeye çalıştık." diye konuştu.

Darbe girişiminin ertesi sabahı saat 08.00'da 'J-Chat'ten bu kez 'Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bülent Bostanoğlu emir ve komutası altındadır. Açıkta bulunan gemiler geri dönecektir' yönünde mesaj geldiğini ve gemilerin limana geri döndüğü iddiasında bulunan Baksı, telefonunda tespit edilen ByLock uygulamasından da haberi olmadığını ve kullanmadığını savundu.

Darbe girişimi günü Çamur'un kendisinden Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin oğlunun İstanbul'daki düğünü için yer ayırmasını istediğini belirten Baksı,"Rezervasyon için aradığımda bana yer olmadığını söylediler ancak bir süre sonra isim vermemiş olmama rağmen bana geri dönüş yaparak, 'Tuğgeneral Yaşar Çamur'un yeri ayrıldı' diye ikinci bir telefon daha geldi." dedi.

Tutuksuz sanık astsubay çavuş Oldes Arslan ise darbe girişimi gecesi TCG Bodrum gemisinde nöbetçi astsubay olduğu acil toplanma planına istinaden gemi personelini gemiye çağırdığı ve personel geldikten sonra kendisine verilen rutin görevleri yerine getirdiği suçlamalarına ilişkin savunma yaptı.

Arslan, Saat 21.254te vardiya amiri Deniz Üsteğmen Murat Doğan'ın toplama planı uygulanacağını söylediğini ve personele ulaşmaları talebinde bulunduğunu iddia etti.

Doğan'ın saat 22.05'te seyre çıkılacağını söylediğini öne süren Arslan, ikinci gemi komutanı Gürkan Şahin'in 15 Temmuz öncesi Genelkurmay Başkanlığına komutanlıktaki şartlarla ilgili yaptığı şikayetten dolayı seyre çıkılacağını düşündüğünü ileri sürdü.

Arslan, daha sonra tüm iletişim cihazlarının toplatılması ve kesilmesi yönünde talimat verildiğini öne sürerek, "23.42'de seyre çıktık. Dış dünya ile irtibatımız kesildi. Gece boyunca niye seyirde olduğumuzu bilmiyordum. Seyre çıkmadan önce köprüde askeri hareketlilik olduğunu duymuştum. IŞİD saldırısı ya da Suriye'yle savaşa girme gibi bilgiler duyduk ancak teyit edemedik. Foça Limanı önlerinde seyirde bulunduk. Sabah 10.30'a kadar yaşananlardan bilgimiz olmadı." ifadelerini kullandı.

- İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Sanıklar arasında tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı