İzmir’e Kaliforniya önerisi

İzmir’e Kaliforniya önerisi

İzmir Ekonomi Üniversitesi, 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sıcak hava dalgası ve alınması gereken önlemler üzerine önemli mesajlar verdi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin (İEÜ) düzenlediği 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sıcak hava dalgasının ciddi bir tehdit olduğunu vurguladı. Kadıoğlu, “Sıcak hava dalgası, sessiz bir afettir. Dünyanın birçok yerinde serin asfalt ve yeşil çatı uygulamasına geçildi. Los Angeles ve Kaliforniya'da yollar beyaza boyanıyor. Biz de tedbir almalıyız,” dedi. Prof. Dr. Kadıoğlu, İzmir'de binaların beyaza boyanması ve rüzgar geçişlerinin sağlanması amacıyla kentteki cadde ve sokakların denize dik olarak tasarlanması gerektiğini belirtti.

Eğitimde 24 Yıl

Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesi olan İzmir Ekonomi Üniversitesi, 24 yıllık başarı dolu yolculuğuna 12 bin öğrencisiyle 2024-2025 Akademik Yılı’na "merhaba" diyerek devam etti. Açılış törenine İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, önceki dönem rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu ve akademisyenler katıldı. Prof. Dr. Kadıoğlu, törene onur konuğu olarak katılarak bilgi ve tecrübelerini paylaştı.

Küresel Isınma ve Su Stresi

Sıcaklık artışlarının 2100 yılına kadar 4-7 derece arasında olabileceğine dikkat çeken Kadıoğlu, “Küresel ısınma, sadece bizi değil tüm dünyayı etkiliyor. Bu çok ciddi bir rakam,” diyerek şehirlerin sıcak hava dalgasını dikkate alarak planlanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin su stresine maruz kaldığını belirterek, “Kişi başına yaklaşık bin 300 metreküp su düşüyor. Bin metreküpün altı, su fakirliği demektir,” dedi.

Sürdürülebilir Yaşam Vurgusu

İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, sürdürülebilir yaşam için yaratıcı ve dönüştürücü çözümler oluşturmanın misyonları olduğunu belirtti. Abacıoğlu, “Sürdürülebilirliğin en önemli boyutlarından biri, afetlere karşı dirençli ekosistemler ve toplumlar oluşturmaktır,” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Kadıoğlu'nun iklim değişikliği konusundaki katkılarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Abacıoğlu, üniversitenin bu konuda sorumluluk sahibi olduğunu dile getirdi.

İzmir’e Kaliforniya önerisi

İzmir’e Kaliforniya önerisi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.