İzmir’in ’açık veri portalı’ birinci oldu

İzmir’in ’açık veri portalı’ birinci oldu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "akıllı kent" hedefi doğrultusunda İzmir'le ilgili verilerin ücretsiz erişime açıldığı açık veri...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "akıllı kent" hedefi doğrultusunda İzmir'le ilgili verilerin ücretsiz erişime açıldığı açık veri portalı, Açık Veri ve Teknoloji Derneği (AVTED) tarafından yapılan Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksinde "Hazır Olma, Uygulama ve Etki" boyutları değerlendirmesinde toplamda en yüksek puanı alarak birinci oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2021 yılının ocak ayında kentle ilgili verileri ücretsiz erişime açtığı açık veri portalı, AVTED tarafından yapılan Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksinde "Hazır Olma, Uygulama ve Etki" boyutları değerlendirmesinde toplamda en yüksek puanı alarak tüm büyükşehirler arasında birinci oldu. Açık veri portalına sahip Balıkesir, Bursa, İstanbul ve Konya büyükşehir belediyelerini geride bırakan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda öncü rolüyle yine adından söz ettirdi.

Açık veri portalında 177 veri seti yer alıyor

İzmir ile ilgili farklı kategorilerde veri setlerinin bulunduğu açık veri portalında, aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi daire başkanlıkları, ESHOT, İZSU, İZMİR METRO ve İZBAN'ın da bulunduğu 32 organizasyondan 177 veri seti bulunuyor. Açık veri portalı, yeni iş kurmak veya işini geliştirmek isteyen girişimcilerin de ihtiyaçlarına cevap veriyor.

Üç başlıkta değerlendirme

AVTED, toplamda üç kategoride değerlendirme yaptı. İlk olarak "Hazır Olma Boyutu" ele alındı. Bu kategoride belediyenin açık veri vizyonu olup olmadığı, yapılan çalışmaların bu vizyonun hedefleriyle örtüşüp örtüşmediği, sürdürülebilir olup olmadığı ve bir açık veri programı kurmak için gereken adımları ana hatlarıyla çerçeveleyen stratejinin bulunup bulunmadığı konularında bilgi alındı. İkinci değerlendirme konusu "Uygulama Boyutu" oldu. Burada açık veri portalının yetenekleri, yayınlanan veri seti sayısı, formatları, metaveri ve etiket gibi detayları içeren bilgi kartları ve kategori sayısı gibi içeriklere dair konular dikkate alındı. Son olarak "Etki Boyutu"nda ise açık veri kullanılarak hem kurum hem şehre katkı sağlayacak ne gibi projeler geliştirildiği, yeni istihdam, tasarruf ve inovasyon gibi başlıklarda belediyeye katkısının olup olmadığı, yerel paydaşların ve kamuoyunun farkındalık ve katılımının sağlanıp sağlanamadığı değerlendirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.