Diyetisyen Ertan Akpolat
Kabızlık Döneminde Beslenme
Kabızlık dışkılama sıklığının azalması ve dışkılama sırasında güçlük çekilmesidir. Tıp dilinde konstipasyon olarak alınılan halk arasında ise kabızlık olarak geçen ve birçok sebebi olan bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda birçok hastalığın belirtisi arasındadır. Dışkılama sayısı kişiden kişiye farklılık gösterir. Aynı zamanda bazı kişilerin dışkıları normalden katı olabilir. Sağlıklı bir bireyde günde bir kez haftada ise en az üç kez dışkılaması kalın bağırsağın işlevini sağlıklı bir biçimde sürdürmesine yardımcı olur.
Pek çok kişi 2 ya da 3 gün dışkılama yapamadığında endişelenmeye başlar. Bu konuda doğru bilinen yanlışlardan biri; her gün dışkılamanın gerçekleşmesi değildir. Halbuki bazı insanlar günde üç kez bazıları ise haftada 3 kez tuvalete çıkarlar. Bu durumda endişe etmeye gerek yoktur. Önerilen, elbette sabah erkenden toksinleri vücuttan atarak güne başlanılmasıdır. Sanılanın aksine dışkılama ile atılmayan atıklar vücutta emilerek sağlığa zarar vermemekte ve insan ömrünü kısaltmamaktadır. Bu tür yanlışlar nedeniyle gereksiz yere laksatif ilaçlar kullanımına yol açmaktadır.
Kabızlığın nedenleri:
* Gün boyunca yeterli su tüketmemek
* Yüksek oranlarda rafine şeker tüketimi
* Lifli (posalı) besinleri az yemek
* Bağırsakta iltihap durumu
* Kanser
* Uzun süreli seyahatler
* Kullanılan bazı ilaçlar
* Yaşlılık
* Yetersiz ve düzensiz beslenme
* Yeterli fiziksel aktivitenin olmaması
* Gebelik durumu
* Alkol tüketimi
* Demir eksikliği
* Depresyon durumu
* Hayvansal yağ içeren gıdalar
* Fast food ve işlenmiş, konserve gıdalar
* Bazı hastalıklar tetikleyebilir; şeker hastalığı, tiroit bezinin az çalışması, tansiyon gibi durumlarda kabızlığın sebepleri arasındadır.
Beslenme Önerileri
* Günde 2-3 litre su içmelisiniz. Su sadece vücudunuz için gerekli mineralleri sağlamakla kalmaz sindirim sisteminizin daha düzgün çalışmasına yardımcı olacaktır.
* Sabah kalktığınızda kuru kayısı, kuru erik gibi besinler almaya çalışın. Bir alternatif olarak bunları sıcak ya da ılık su le karıştırıp limon sıkarak tüketebiliriz.
* Beslenme programınızı tek düze şeklinde değil de 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde yaparak hem az hem de sık beslenmiş olup sindirim sistemimizin düzenli çalışmasına metabolizma hızınızın artmasına yardımcı olmuş olur.
* Günlük fiziksel aktivite mutlaka arttırılmalıdır. Her gün 45-60 dakika kadar egzersiz yapılması gerekmektedir.
* Aşırı şeker tüketiminin kabızlığa neden olduğunu hepimiz biliriz bu yüzden şeker hastası olsak da olmasak da tüketilen şeker miktarına dikkat etmek gerekir.
* Posa(lif) miktarı yüksek besinler tüketilmelidir. Posa içeriği yüksek besinler; kurubaklagiller, sebzeler, taze meyveler, tam buğday ekmeği ya da kepekli ekmektir.
* Gazlı içecek ve tahıl tüketimini azaltınız.
* Bitki çayları size anlık çözüm sağlayabilir ancak çok fazla tüketirseniz bağırsaklarınız tembelleşir. Bu yüzden tüketimine dikkat etmek gerekir.
* Omega yağ asitleri gibi sağlıklı yağlar bakımından zengin besinlerle beslenmek kabızlığı hafifletebilir.
* Probiyotik etkili yoğurtları veya prebiyotik etkili sütleri tercih etmeniz sağlıklı olacaktır.
* Magnezyum içeren besinler tüketilmelidir. Magnezyumdan zengin besinler bağırsak hareketlerini hızlandırır. Özellikle badem, salatalık, fındık, ıspanak, marul magnezyumdan zengin besinlerdir.
Kabızlığa iyi gelen yiyecekleri tüketmek kadar kabızlığa neden olan gıdaları beslenmemizden çıkartmakta önemlidir. Aldığımız tüm önlemlere rağmen kabızlığınız devam ediyorsa doğru teşhis ve tedavi için doktora danışmanızı öneririz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
https://www.instagram.com/dyt.ertanakpolat/