Kadın hastalıkları ve doğum ameliyatlarında "robotik cerrahi"

Kadın hastalıkları ve doğum ameliyatlarında "robotik cerrahi"

Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Naki: "3 boyutlu olan bu görüntüler, ameliyat alanını gerçekmiş gibi yansıtıyor. Özellikle de jinekolojik kanser ameliyatlarında robotik cerrahi önemli üstünlükler sağlıyor"

BURSA (AA) - Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Murat Naki, robotik cerrahinin son dönemde kadın hastalıkları ve doğum alanında daha yaygın kullanıldığını ve jinekolojik kanser ameliyatlarında önemli üstünlükler sağladığını bildirdi.

İstanbul'da özel bir hastanede görevli Naki, yazılı açıklamasında, Türkiye'de, Avrupa ve Amerika'ya göre kapalı ameliyatların biraz daha geç başladığını ancak son yıllarda yaygın olarak kullanıldığını belirtti.

Dünyada robotik cerrahinin en çok kullanıldığı alanlardan birinin, kadın hastalıkları ve doğum ameliyatları olduğunu vurgulayan Naki, robotik cerrahi ile ameliyatın 0,5-1 santimetrelik küçük kesilerden karın boşluğuna gönderilen optik kameraların görüntüleri sayesinde 3 boyutlu yapıldığını aktardı. Naki, şöyle devam etti:

"3 boyutlu olan bu görüntüler, ameliyat alanını gerçekmiş gibi yansıtıyor. Özellikle de jinekolojik kanser ameliyatlarında robotik cerrahi önemli üstünlükler sağlıyor. Bu ameliyatların bir kısmı kanser ameliyatları, bir kısmı da kanser olmayan miyom, kist gibi ameliyatlar. Bu ameliyatlar eskiden beri açık cerrahi yöntemlerle yapılıyordu. Kapalı cerrahi, dünyada kadın hastalıkları ve doğum branşı ameliyatlarıyla başladı. Türkiye'de de öyle ama bir şekilde bir yerde sekteye uğradı. Son birkaç yıldır özellikle teknolojinin de gelişmesiyle daha yoğun olarak endoskopiyi yani kapalı cerrahiyi kullanıyoruz."

Naki, kadın hastaların yüzde 80'inin kapalı yöntemle (endoskopik) ameliyat edilebileceğini bilmediğini aktardı.

Hastalarına son 5-6 yıldır açık cerrahi önermediğine değinen Naki, "Çok büyük miyomlar, tüm karnı kaplayan kistler olursa, 8-10 kilogramlık kistlerde karın içinde aletlerin hareket ettirilme ve görüntü alma zorluğu nedeniyle çok büyük tümörler, çok büyük kitleler, endoskopik cerrahiyle yapılamayabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Robotik cerrahinin, rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserlerinin erken evrelerinde kullanıldığına işaret eden Naki, şunları kaydetti:

"Kadın hastalıkları ve doğumda ameliyat gerektiren pek çok hastalık var. Bu hastalıkların neredeyse yüzde 90'ından fazlasında endoskopik cerrahi kullanılabilir. Endoskopik cerrahi; tüm cerrahlar tarafından öğrenilmesi gereken, gelecek nesillere de öğretilmesi gereken yöntemler. Cerrahi yapacaksak açık cerrahi yöntemler yerine endoskopik yöntemleri tercih etmek daha akılcı olacaktır. Özellikle kadın hastalıkları ve doğum alanında kapalı ameliyatlar büyük avantaj sağlıyor. Endoskopik cerrahide iki boyutlu görüntülemeyle yapılan laparoskopik yöntem yerine robotik cerrahiyle elde edilen 3 boyutlu görüntüler, doku derinliği ve mesafeleri göstermesi bakımından açık ameliyattan farksız. Robotun konsolundan kameranın yakınlaştırma ve sağa sola bakışı ayarlanabiliyor. Özellikle kanser ameliyatlarında bu teknoloji, 30-40 santimetrelik kesilerden kurtarıyor."

Kaynak:Haber Kaynağı