Kale Grubu kurucusu Bodur'un vefatı
Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Okyay:- "Türkiye bugün küresel anlamda büyük iddiaların sahibiyse bunda, sevgili babam İbrahim Bodur gibi adanmış hayatlar yaşayan girişimcilerin katkısı büyüktür"
İSTANBUL (AA) - Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay, "Türkiye bugün küresel anlamda büyük iddiaların sahibiyse bunda, sevgili babam İbrahim Bodur gibi adanmış hayatlar yaşayan girişimcilerin katkısı büyüktür" ifadesini kullandı.
Kale Grubu kurucusu ve Onursal Başkanı olan babası İbrahim Bodur'un vefatı nedeniyle Grup'tan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Okyay, çok özleyeceği babasını, bilge bir akıl hocasını kaybettiğini dile getirdi.
Okyay, şunları kaydetti:
"Türkiye bugün küresel anlamda büyük iddiaların sahibiyse bunda, sevgili babam İbrahim Bodur gibi adanmış hayatlar yaşayan girişimcilerin katkısı büyüktür. O, ülkesine, bayrağına ve insanına aşık bir büyük kalpti. Hayatlarına dokunduğu milyonlarca insana hep iyilik ve güzellik vermeye çalıştı. Onun mirasını gelecek kuşaklara, aynı değerleri ve ruhu koruyarak aktarmak bizim boynumuzun borcu. Babam her gün ülkesi için dua ederdi. Lütfen siz de onun için dualarınızı esirgemeyin."
-İbrahim Bodur
Açıklamada verilen bilgilere göre, 1928 yılında Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Nevruz köyünde doğan Bodur, ilkokulu Yenice İlkokulu'nda, ortaokulu Balıkesir Lisesi'nde okuduktan sonra İstanbul Amerikan Robert Kolej'e girdi. Robert Kolej ekonomi bölümünden üstün mezun olan Bodur, Amerika Birleşik Devletleri'nde gerekli programları alarak İş İdaresi ihtisasını tamamlayıp, 1951'de yurda döndü.
Bodur, babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile 1951 yılı sonunda Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu. 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini atan Bodur, ilk kurulan limited şirketi, o gün 750, bugün ise bin 200 ortaklı Çanakkale Seramik Fabrikaları Anonim Şirketi'ne dönüştürdü ve böylece aile fertlerinin, çalışanların, bayilerin bölge halkının iştirakleri ile Türkiye'nin ilk halka açık şirketini kurmuş oldu.
İbrahim Bodur, seramik, yapı ürünleri, yapı kimyasalları, savunma ve havacılık, makine ve kalıp, enerji, madencilik, nakliye ve bilişim gibi bir çok sektörde faaliyet gösteren Kale Grubu'nu oluşturdu. Yurt içinde ve yurt dışında önemli ortaklıklar gerçekleştiren Bodur, Siemens, Roca, General Electric ve Pratt&Whitney gibi birçok kuruluşla yabancı ortaklıklar tesis etti.
1952 yılında Türkiye'nin ilk müstakil sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) kuruluş faaliyetlerine katılan Bodur, 1962 yılında İstanbul Sanayi Odası Meclis üyeliğine seçildi. Bodur, 1968 yılında İSO'yu temsilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurul üyeliğine, 1969 yılında TOBB Yönetim Kurulu'na seçildi. 1969'dan 1975 yılına kadar 6 yıl süre ile TOBB Başkanlık Divanı'nda Başkan ve Başkan Vekilliği görevini ifa eden Bodur, iki dönem TOBB Genel Kurul Başkanlığını yaptı.
Bodur, 1976 yılında İSO Meclis Başkanlığı'na seçildi. 1976 yılından 1992 yılına kadar aralıksız 16 yıl, İSO Meclis Başkanı olarak, en uzun süreli görev yapan isim oldu.
Bu görevleri süresince Türk sanayisine ve Türk ekonomisine önemli hizmetler veren İbrahim Bodur, TOBB'u temsilen Türkiye Sanayi Odaları Sanayi Konseyi’nin, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'nin kurucuları arasında yer aldı ve Türk-İtalyan İş Konseyi'ni de kurarak uzun süre başkanlığını yaptı.
Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (TÜSİAD) ilk 6 kurucusundan biri olan Bodur, uzun yıllar bu kuruluşun yönetiminde ve İSO'yu temsilen, Türkiye İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) kuruluşunda yer aldı. 2000 yılı başında İSO Meclisi, Onursal Üyesi ve Başkanı olarak onurlandırılan Bodur, ayrıca aralıksız olarak 21 yıl boyunca Oyak Genel Kurul Üyeliğini devam ettirdi.
Bodur, 65 yılı aşan meslek hayatı boyunca, sosyal ve kültürel alanlarda da faaliyet göstererek İSO Vakfı, Türk Kalp Vakfı ve TEMA gibi önemli vakıfların kurulmasına hizmet etti, kendi kurduğu Kale Seramik vakfı ile de eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda önemli yardımlar ve yatırımlar yaptı. Teşebbüs ve sermayenin belli büyük şehirler dışında milli kaynaklara ve iş gücüne yakın bölgelerde kurulmasına 1950'li yıllardan itibaren öncülük eden Bodur, 1962 yılında sanayi ürünleri ihracatına başlayarak, Türk sanayisinin ve ürünlerinin yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da tanıtılmasını sağladı.
1985 yılında Çekoslovakya Devlet Nişanı ve İtalyan Devlet Nişanı alan Bodur, 1997 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyasına ve 2006 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülüne layık görüldü. Bodur'a, 2007 yılında İtalya Seramik Derneği tarafından seramik sektörüne katkılarından dolayı Uluslararası Aldo Villa ödülü verildi. İbrahim Bodur'a, 1994'te Karadeniz Teknik Üniversitesi, 1997'de de Çanakkale 18 Mart Üniversitesi tarafından Fahri Doktora ünvanları verildi.
Musiki ve edebiyata meraklı olan Bodur'un yazdığı şiirler, Türkiye'nin önde gelen bestecileri tarafından bestelenerek Yıllarca ve Miras adlı CD albümlerinde yayınlandı.
İbrahim Bodur'un cenazesi, yarın Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Çanakkale Çan'a götürülecek. Cenaze, 25 Mayıs Çarşamba günü Kaleseramik Fabrikaları Camisi'nde kılınacak öğle namazından sonra Nevruz Köyü'ndeki aile kabristanına defnedilecek.
AA
Kaynak: