Kamuda Tasarruf Konya'yı Nasıl Etkileyecek?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamuda tasarruf kararlarını açıkladı. Buna göre alınan onlarca karar uygulamaya alınacak. Peki, bu kararlar Konya'yı nasıl etkileyecek? Konya, son alınan karara hazır mı?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf paketinin detaylarını açıkladı.
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıklandı.
Kamuda Tasarruf'ta Çok Can Yanacak! İşte Alınan Kararlar
Buna göre, kamuda yeni araç ve bina alımı 3 yıl süreyle durduruluyor. Yönetim kurulu ücretlerine üst sınır getiriliyor. Toplu taşıma olan yerlerde personel servisi kaldırılıyor. 3 yıl süreyle mobilya ve demirbaş alımları yapılmayacak. Deprem ve zorunlu harcamalar hariç mal ve hizmet alım ödenekleri ile yatırım ödeneklerinde kesintiye gidiliyor.
Alınan kararlar Konya'yı da yakından ilgilendiriyor. Özellikle yerel yönetimler anlamında yatırımlar bekleyen Konya'nın alınan karlardan nasıl etkileneceği de soru işareti oldu. Memleket.com.tr editörü alınan kararların Konya'yı nasıl etkileyeceğini derledi.
KONYA TASARRUF TEDBİRLERİNDEN ZARAR GÖRECEK Mİ?
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı ve başlamaya hazırlandığı bir çok yatırım projesi aslında Bakan Mehmet Şimşek'in anlattığı tedbirlerle uyum gösteriyor. Sorumluluk alanı bakımından Türkiye'nin en zor coğrafi genişliğine sahip olan Konya, Büyükşehir Yasası'yla birlikte tüm yapılanmasını tamamlayan Türkiye'nin tek belediyesi konumunda.
Sorumluluk alanındaki 31 ilçede gerektiği kadar makine ve teçhizatı daha önceden sağlamış olan Konya, yıllar öncesinden tasarruf tedbirlerine uygun hareket etmiş görüntüsüyle dikkat çekiyor.
COĞRAFYA BÜYÜK ARAÇ SAYISI AZ
38 bin kilometrekarelik sorumluluk alanına hizmet götüren Konya Büyükşehir Belediyesi, yine personel ve araç sayısı bakımından Türkiye'nin en tasarruflu belediyelerinin başını çekiyor.
KONYA'YA ARAÇ ALIMLARI
Toplu ulaşımda yine Türkiye'nin en modern araçları hep güncel tutan belediye olmayı başaran Konya Büyükşehir Belediyesi, eski araçlarını özellikle kırsal bölgelere göndermesinin yanı sıra yeni araç alımında da zamanında hareket etti.
Geçtiğimiz günlerde öz kaynaklarıyla 1.3 milyar lira bedelle 180 yeni otobüs alımı yapan Konya Büyükşehir Belediyesi'nde Başkan Altay, her yıl hedeflerinin 50 yeni otobüs alma olduğunu bildirmişti. Bakan Şimşek de açıklamasında kamu kurumlarının bütçelerine göre hareket etmesi hususunun altını çizdi.
KONYA RAYLI SİSTEM PROJELERİ
Konya'ya hali hazırda yapımı planlanan tramvay ve raylı sistem hatlarının bazı bölümleri Ulaştırma ve Teknoloji Bakanlığı tarafından üstlenilmiş durumda. İstanbul ve Ankara'da da geçtiğimiz dönemlerde devreye giren Bakanlık, Konya'da yapımına başlanan ve devam eden projelerde büyük katkı sunacak.
Yapımına başlanan ve planlanan tramvay hatları söz verildiği gibi yapılacak. Söz konusu yatırımlar Bakan Şimşek'in "gereklilik" ilkesine karşılık geliyor.
Ayrıca Bakan Şimşek "Tarımsal sulama başta olmak üzere gıda arzını artıran projeler, yeşil ve dijital dönüşüm ile OSB liman-demiryolu bağlantı projeleri"ni zorunlu haller dışında kabul edilmeyecek projeler kapsamına alındığını duyurmuştu. Konya'da başlayan ve sona gelinen KONYARAY Banliyö Hattı da Kamuda Tasarruf kurallarına uygun harcamalar içerisinde yer alıyor.
KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BİNASI
Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemisinin en sert günlerinde deprem riski nedeniyle yıkılan Konya Büyükşehir Belediyesi binasının yeniden yapılması için de kapı aralandı. Bakan Şimşek, "Deprem riski hariç, yeni hizmet binası alımının/yapımının 3 yıl süreyle durdurulması" yönünde bir açıklama yaptı. Konya Büyükşehir Belediyesi binasının da bu bakımdan yapılmasının önünde bir engel görünmüyor.
KONYA ŞEHİR KÜTÜPHANESİ İNŞAATI DURUR MU?
Konya Büyükşehir Belediyesi binasının yerine yapımına başlanan Şehir Kütüphanesi'nin inşaatının sürüp sürmeyeceği ise "Fiziki ilerlemesi %75'in üzerinde olan yatırım projeleri" kapsamında yer alırsa nasıl bir yol izleneceği de merak konusu haline geldi.
YABANCI ARAÇLAR VE MAKAM ARAÇLARI
En çok merak edilen konulardan biri de kamuda kullanılan araçlar. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımının izne tabi tutulması ve kanunla izin verilenler hariç yabancı menşeili araç kullanımının yasaklanması" kararının ardından hangi araçların kullanımda kalacağı merak edilenler arasına girdi.
Yabancı menşeili araç kullanımı kapsamında yabancı marka olan makam araçlarının "izin verilenler" kapsamında kalması bekleniyor. Diğer alanlarda kullanılan hizmet araçlarının ise şu markalar olması bekleniyor: Fiat, Ford, Toyota ve Renault.
Öte yandan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın ilk göreve geldiği günlerde şoförsüz araç kullanımını başlattığı ve daire başkanları başta olmak üzere görevli personelin kendi aracını kendisinin kullanması için karar aldığı biliniyor. Bunun yanı sıra şube müdürlerine ve daire başkanlarına tahsis edilen makam şoförlerinin gerekli işlemler yapıldıktan sonra iş akitleri sona erdirilmişti.
KONYA'NIN SOKAKLARI DA DÖNÜŞECEK
Bakan Şimşek "Sokak ve cadde ışıklandırmasında LED dönüşümünün hızlandırılması" konusuna da vurgu yaptı. Geniş coğrafyasıyla ve yeni açılan caddeleriyle dikkat çeken Konya'nın birçok bölgesinde kullanılan sokak aydınlatmaları LED sistemle çalışmıyor. Önümüzdeki günlerde Konya'da büyük bir dönüşüm yaşanması olası.
SIFIR ATIK PROJELERİ
Konya'da hali hazırda uygulanan sıfır atık projeleri de yeni dönemde büyük önem taşıyor. Enerjiden, gübre ve çeşitli dönüşümleri yapabilen Konya, çok önceden bu sürece hazır görüntüsüyle de dikkat çekiyor.
MAKAM ODALARI KÜÇÜLECEK Mİ?
Bakan Mehmet Şimşek'in açıkladığı "Kamu yerleşkeleri için getirilen kişi başına metrekare standardının uygulanması" ilkesi de merak konusu olan maddelerden biri.
Bu durumda bazı kamu kuruluşlarındaki makam odalarının durumu hakkında alınacak kararlar gözlerin çevrileceği bir diğer husus.