Kanser hastası robotik ameliyatla sağlığına kavuştu

Kanser hastası robotik ameliyatla sağlığına kavuştu

Erzurum'da rektum kanseri tanısı konulan bir kadın, BEAH Genel Cerrahi Kliniğinde, Doğu Anadolu'da ilk kez uygulanan Da-Vinci Robotik Sistem ile ameliyat edilerek sağlığına kavuştu

ERZURUM (AA) - Erzurum'da, rektum kanseri tanısı konulan bir kadın, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) Genel Cerrahi Kliniğinde, Doğu Anadolu'da ilk kez uygulanan yöntemlerden olan Da-Vinci Robotik Sistem ile ameliyat edilerek, kanserden kurtuldu.

Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, bir süredir devam eden sindirim sistemi şikayetiyle BEAH Genel Cerrahi Kliniğine başvuran Özgül E'ye (38), "rektum kanseri" tanısı koyulmasının ardından son teknoloji ürünü robotik sistemle ameliyat kararı alındı.

Genel cerrahi uzmanı Doktor Yılmaz Özdemir ve Operatör Doktor Mehmet Hamdi Sakarya tarafından Da-Vinci Robotik Sistem'le karın bölgesinden girilip bağırsaklarda yapılan ve 2 saat süren ameliyat başarılıyla gerçekleştirildi.

Ameliyatı gerçekleştiren doktor Özdemir,yaptığı açıklamada, Özgül E'ye rahatsızlığı sebebiyle 9 hafta kemoterapi tedavisi uygulandığını, gerekli tahlil ve tetkikler sonucu hastanın kanama ve dışkılama sorunu olduğunun belirlendiğini söyledi.

Patolojik inceleme sonrası ameliyata karar verdiklerini belirten Özdemir, "Bu ameliyatı önceden aldığımız eğitimle 'Robot Da Vinci' ile yapmaya karar verdik. Hastamıza bilgilendirme yaptıktan sonra operasyonu gerçekleştirdik. Ameliyat sırasında genel anestezi uyguladık. Robot Da Vinci’nin üzerindeki kollar ve kamera yardımı ile oturduğumuz yerden robotun kontrolünün yapıldığı konsoldan operasyonu tamamladık." dedi.

Özdemir, bu yöntemin bölgede ilk kez uygulandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Robotik yöntemle yapılan bu operasyonu Doğu Anadolu'da ilk kez gerçekleştirdik ve başarılı olduk. Robotun 16 kez büyüten, 3 boyutlu ekranına bakarak, joistik benzeri aletlere kumanda ederek karın içinde ilerlemeye başlıyor. Robotun altındaki pedalların ameliyatta önemli rolü var. Sağ ve sol ayakla pedal kullanılıyor. Pedallarla adeta vites değiştiriliyor. Robotun ayakları ameliyat bölgesine yaklaşıp, uzaklaşabiliyor, sağa, sola yatabiliyor, görüntünün netlik ayarı sağlanabiliyor. Robot kollarının 360 derece hareket kabiliyeti var. Kadınlar doğuma programlı olduğu için karın bölgeleri geniş, erkeklerinse dar. Bu dar alanı robotla ameliyat etmek çok daha kolay."

Özgül E'ye uyguladıkları bu yöntemin başarılı olduğunu dile getiren Özdemir, "Biz tüm bu müdahalelerimizi yaptıktan sonra ameliyatımızı başarılı şekilde sonlandırdık. Hastamıza bir gün sonra gıda aldırmaya başladık, bir hafta içerisinde ise sağlığına kavuşmuş bir şekilde taburcu ettik." diye konuştu.

Hasta Özgül E. de ameliyatla sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Allah devletimizden razı olsun. Erzurum'a böyle bir cihazın gelmesine sebep olduğu için özellikle Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ'a çok teşekkür ediyorum. Ameliyatımı gerçekleştiren doktorlara ve genel cerrahi polikliniği çalışanları ameliyat öncesi ve sonrası bana evimi aratmadılar mükemmel bir hizmet gördüm. Herkese çok teşekkür ediyorum."

Operatör doktor Sakarya da vatandaşların hemoroid kanaması, aşırı kabızlık ve tuvalet alışkanlıklarındaki bozukluklarda mutlaka hekime başvurup kolonoskopi yaptırmaları gerektiğini belirterek, bu durumun hafife alınmaması gerektiğini ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı