Kapalı alanda fazla vakit geçirmek bağışıklığı düşürüp depresyonu tetikleyebilir

Kapalı alanda fazla vakit geçirmek bağışıklığı düşürüp depresyonu tetikleyebilir

Hangi mevsimde olursak olalım temiz hava güneşten faydalanmak şart. Kapalı mekanlarda daha çok vakit geçirmek, havasızlık ve hareketsizlik bağışıklığı düşürmenin yanı sıra depresyonu da tetikleyebiliyor

Mevsim geçişleri hastalık sezonu olarak bilinir. Bu dönemlerde havadaki ısı ve nem değişimi hem soğuk algınlığı hem de alerjik hastalıkların daha çok görülmesine neden olur. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncel Ziylan, değişen hava şartları nedeniyle vücut sıcaklık değerlerinin tam dengesinin sağlanamadığına ve bu durumun bağışıklık sistemini zayıflattığına, sonuç olarak kişinin enfeksiyonlara ve hastalıklara daha açık hale geldiğine dikkat çekiyor.

Dr. Ziylan, bağışıklık sistemimizin bu süreçten nasıl etkilendiğini ise şöyle açıklıyor: “Mevsim geçişlerinde farkında olmasak bile vücudumuz strese girer. Isı değişiklikleri hava basıncı ve iklim koşullarının yarattığı değişime uyum sağlamaya çalışan vücutta stres oluşur. Stres ise bağışıklık sistemini baskılayan ve vücudun direncini düşüren en önemli etkenlerden biridir. Bu süreçte vücutta biriken stresi egzersiz ya da nefes çalışmaları yardımıyla uzaklaştırabiliriz. Bunun yanı sıra sıcak mevsimden soğuk mevsime geçilmesi, açık havada harcanan zamanın azalması anlamına gelir. Çünkü hepimiz soğukta kapalı mekanlara kaçmak isteriz. Dolayısıyla kişiler arasında hastalık yapıcı mikroplarının bulaşma olasılığı daha fazla olur. Ayrıca kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirdiğimizde güneş ışınlarıyla aktifleşen D vitamininin seviyesi de düşer ve bağışıklık baskılanır. Bu nedenle hangi mevsimde olursak olalım güneşli günlerden faydalanmamız şarttır. Kapalı mekanlarda daha çok vakit geçirmek, havasızlık ve hareketsizlik depresyonu da tetikleyebilir. Bu süreçte kişi kendisini sürekli yorgun ve halsiz hissedebilir ve bu nedenle iletişime kapatabilir. Aniden yaşanan bu psikolojik durum da vücut direncinin düşmesine sebep olur.”

Kilo almak da vermek de bağışık sistemini etkiliyor

Mevsim geçişlerinde vücudun hormon dengesi de bozuluyor ve bu da beslenme alışkanlıklarının değişmesine neden olabiliyor. Artan iştah, fazla kilo problemini de beraberinde getirebiliyor. Bu durumun kişiyi hem psikolojik olarak olumsuz etkileyebileceğini hem de iç organlarda yağlanmaya neden olabileceğini hatırlatan Dr. Ziylan, her iki durumda da vücut direncinin düşeceğini ve aynı durumun iştahsızlık sonucunda yaşanan ani kilo kaybı için de geçerli olduğunun altını çiziyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncel Ziylan, mevsim geçişlerinde hasta olmamak için öncelikle yapabileceğimiz en iyi şeyin sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek, özellikle C vitamininden zengin, taze ve yüksek protein içeren besleyici gıdalar tüketerek bol sıvı almak olduğunu söylüyor. Mevsim geçişlerinde en çok çocukların ve 65 yaş üzeri kişilerin etkilendiğini hatırlatan Dr. Ziylan, “Bu yaş gruplarının daha fazla etkilenmesinin nedeni bağışıklık sistemlerinin daha düşük olmasından kaynaklanıyor. Bu kişilerin kendilerini daha iyi korumaları, beslenmelerine dikkat etmeleri ve olabildiğince kapalı ortamlardan uzak durmaları faydalı olacaktır” diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.