Kara Harp Okulu darbe girişimi davasına devam ediliyor

Kara Harp Okulu darbe girişimi davasına devam ediliyor

FETÖ'nün darbe girişimine katıldıkları iddiasıyla 156'sı Kara Harp Okulu kursiyeri, 8'i rütbeli 164 kişinin yargılandığı davada, sanıklar ve avukatları, savcının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yaptı

 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Kara Harp Okulunda yaşanan eylemlere ilişkin 156'sı kursiyer, 8'i rütbeli 164 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları, Cumhuriyet savcısının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yaptı.

Tutuklu sanık sözleşmeli subay adayı Orhan Kaştaş, olay tarihinde Kara Harp Okulunda bulunduğu sırada, komutanları sanık eski üsteğmen Önder Biberoğlu'nun "silah başı" alarmı verdiğini, bunun üzerine bir tüfek alarak içtima alanına çıktığını ifade etti.

Burada arkadaşlarından seferberlik ilan edildiğini duyduğunu belirten Kaştaş, daha sonra komutanların yönlendirmesiyle tören alanında hazır bekletilen helikopterlere bindirildiklerini anlattı.

Kaştaş, daha sonra Genelkurmay Başkanlığı karargahına götürüldüklerini, burada başlarında komutan bulunmadığını söyledi.

Karargahtaki çatışmalardan etkilenmemek için arkadaşlarıyla sabah saatlerine kadar bir duvar dibinde beklediklerini kaydeden Kaştaş, sabah saatlerinde darbecilerin ele geçirdiği karargahtan kaçarak polise sığındıklarını belirtti.

Kaştaş, darbecilerle birlikte hareket etmediğini ve bu durumun Kara Harp Okulu Komutanlığı tarafından hazırlanan idari tahkikat raporunca da doğrulandığını kaydederek, beraatini talep etti.

Tutuklu sanık Nevzat Atik de darbe girişimine destek verecek bir eylemde bulunmadığını, iradesi dışında Genelkurmay Başkanlığı karargahına götürüldüğünü söyledi.

Kursiyer bir subay adayı olarak emirleri sorgulama konumunda olmadığını ifade eden Atik, FETÖ üyesi olmadığını savunarak beraatini istedi.

Benzer bir savunma yapan tutuklu sanık Nusret Çok ise güvenli bölgeye sevk edilecekleri söylenerek helikopterle Genelkurmay Başkanlığı karargahına götürüldüklerini anlattı.

Darbecilerin emirlerini yerine getirmediğini ve bulduğu ilk fırsatta emniyet yetkililerine teslim olduğunu ifade eden Çok, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullandığına ilişkin dava dosyasındaki tespitlerin gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Suçsuz olduğunu savunan sanık Çok, beraat talebinde bulundu.

Ayrıca, tutuklu sanıklar Nurettin Kaylıalp, Okan Durna ve Oktay Şahin'in savunmasını alan mahkeme, duruşmaya ara verdi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı