yazar-70
Karapınarlılar Moral Gecesi
Bu hafta sonu iki etkinliğe bir solukta yaşamış olacağız. İlki cumartesi akşamı Konya’daki Karapınarlılar Derneğinin organize ettiği Fuar kültür merkezinde gerçekleştirilen “Moral Gecesi.” Diğeri Belediyemizin geleneksel hale getirdiği “4. Karapınarlılar Kaynaşma Günü.” Her ikisine de bir basın mensubu olarak katılmış olmamın yanı sıra bir Karapınarlı olarak ta değişik gözlerle ve bakış açılarıyla tahlil edeceğim. Bu yazımı dizgiye vermem gerektiği saatlerde, henüz İlçemdeki “Karapınarlılar Kaynaşma Günü” yapılıyor olduğundan sadece Konya’daki “Moral Gecesi” hakkında birkaç kelam etmek istiyorum.
Kendi penceremden baktığımdan ben bu geceden iki farklı sonuç ve yorum çıkarmaktayım. Bir basın mensubu olarak bakıldığında, gördüğüm kadarıyla her şey karınca kararınca iyi niyetle yapılmış, fakat bazı küçük ayrıntılarda planlama hataları olan ve vasatı aşamayan bir program diye düşünüyorum. Şahsen şu ifadeye inanan biri olarak; “Kalite ve fark, ince ayrıntılarda gizlidir” açısından bakıldığında göze çarpan bir kalite ve de insanımıza “İyi ki gelmişiz…” dedirtecek bir ayrıntı yakalayamadım. Sanki “yapmış olmak için” ya da “Hani ne yaptınız?” diyenlere karşı bir yasak savma, bir malzeme olması için yapılmış havası hâkimdi.
Şimdi gelelim benim bir Karapınar Sevdalısı olarak baktığım gözle yorumlarıma. Kimse kusura bakmasın ama bizim insanımız bunlardan çok daha güzel organizasyonlara layık diye düşünüyorum. Nüfusu Karapınar nüfusunun çok daha altındaki ilçelerinin etkinliklerine sıkça katılmışlığım olduğundan karşılaştırma yapmam hiçte zor olmadı.
Ben isterim ki insanımızın gecenin sonunda “Geldiğimize değdi” diyeceği türden sürükleyici programlar organize edilebilirdi. Orada sahne alacak olan müzik türü seçimine dinleyici kitlesinin durumu dikkate alınarak, müzisyenlerin ellerine tutuşturulan notlarda, reklâmı yapılacak insanların isim seçimine kadar daha Karapınarlıca olgun hareket edilebilirdi.
Ben bu eleştirileri yaparken kimse bana “Kolaysa kendin yap ta görelim…” veya “Yahu sen gene muhalefet yapıyorsun…” demesin cevabım hazır. Benim çok kısa bir zaman önce gerçekleştirdiğim “Halk Konseri” etkinliğim hala unutulmadı ve karşılaştırmaya açık. Muhalefet gözüyle değil bir gazeteci gözüyle bakıyorum ki; bizlerin görevi olağanüstü güzelliklere sahip şeyleri öne çıkarıp takdir etmek kadar, yanlış ve eksik olan şeyleri de görüp dillendirmek ve bir sonrakilere daha iyisini yapmaları için yol göstermektir. İşimizin ve mesleğimizin gereği kim ne düşünür diye değil biz ne düşünüyorsak o şekilde bu köşeleri yazar ve paylaşıma açarız. Ve kimse benimle Karapınar Sevdası üzerinden yarışa da kalkmasın.
Neyse bu arada olayı fazla abartmadan tatlıya bağlamak gerekirse genede Konya’daki Karapınarlılar Derneği Başkan ve Yönetim Kuruluna, ayrıca geceye manevi ve özellikle maddi destek sağlayan kişi ya da kurumlara sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Şahsıma adına ve gazetemiz adına bizlere layık görülüp takdim edilen plaketler için de ayrıca şükranlarımı sunarım. Dernek yönetiminin “Ne yapalım kardeşim elimizdeki malzemeden ancak bu kadar ürün çıkartabildik” dediklerini duyar gibiyim ve kendilerine hak’ta veriyorum. İyi niyetli olan arkadaşların çoğunlukta olduğu mevcut yönetime muhalefet yapmam söz konusu değil. Önümüzdeki yıllarda daha planlı ve programlı, daha çok katılımlı programlarda buluşmak niyetiyle…Not: Derneğin çıkarttığı dergi için yorum yapmak istemiyorum."Yorumsuz..."
KARAPINARLILAR KAYNAŞMA GÜNÜ
Derneğin moral gecesinde bozulan morallerimizin düzelmesi ümidiyle sabah erkenden düştük yollara. Belediyemizin organize ettiği bu yıl dördüncüsü düzenlenen . “Karapınarlılar Kaynaşma Günü” etkinlikleri programı bence geçmiş üç yılınkinden daha güzel ve tatmin edici idi. Evet üst düzey bürokratlarımızın özellikle Ankara’daki arkadaşlarımız başta olmak üzere, Konya dışından katılımın zayıf olduğu göze çarpsa da organize olayı bence kusursuzdu denilebilir.
Mesela akşamki derneğin programında es geçilen “Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı” nın Mehter Takımı eşliğinde söylenmesi, 100. yıl parkı Piknik Alanının neredeyse tamamına misafir ağırlayacak şekilde ortam hazırlanarak ikramların masalarda hazır olması kaliteyi yansıtan ince ayrıntılar olarak gözlerden kaçmadı.
Bu kez ilçe halkının da “Karapınarlılar Kaynaşma Günü” ne davet edilmesi bence üç yılın hatasını affettirir cinsten ve isabetli bir karar olmuş. Ayrıca yemek olarak alışılagelmiş pilav üstü kavurmanın yerine, saç böreğinin tercih edilmesi de organize adına artı puan getiren güzelliklerdendi. İlçe halkından 70 bayanın, 500 Kg undan yoğurup hazırladıkları hamurdan yaptıkları kıymalı, yumurtalı, köpürtmeli, ve otlu saç böreklerinin tadına ise diyecek yoktu. Kısacası belediyemiz bu işe gerçekten ve tam manasıyla organize olmuş ve alnın akıyla tamamlamış oldu.
Karapınarlılar Kaynaşma günü etkinlilerinde emeği geçen, başta Belediye başkanımız olmak üzere, özellikle Zabıta görevlilerine ve orada görev alan tüm teknik ve yardımcı personel arkadaşlara canı gönülden tebrik ve teşekkürlerimi sunarım. Gerçekten ilçeme yakışır bir organize oldu diyebilirim. Alanda bir TV Kanalına verdiğim demeçte de söylediğim gibi bence “Program bir Halk Müziği Sanatçısı Konseri”yle süslenebilseydi özellikle gençlerimiz ve çocuklarımız açısından, hafızalarda yer etmesi yönünden isabetli olurdu diye düşünüyorum.
ADAM GİBİ******************************
İnsanlar bulundukları konumla değil,
Hedefledikleri yer ile değerlendirilir.
*********************HİKMETLİ SÖZLER
Uyuyan göllere ay ışığında
Sevginin resmini çizsem kim anlar?
Tomurcuk ayrılıp, gül açtığında
Yağmurun saçını çözsem kim anlar?
*******************
Bir mekân kaplamış ne varsa nerde
Kendi ötesini saklar her perde
Sonsuzluğun sona erdiği yerde
Huduttan bir kulaç kazsam kim anlar?
*********************
Aşk, kömür beyazı; kin, süt karası
Eklenir yarama her dost yarası
Et oldum bıçakla kemik arası
Cellâtla ahdimi bozsam kim anlar?