Kayıt dışı istihdam çiftçilerle azaltılacak

Kayıt dışı istihdam çiftçilerle azaltılacak

SGK ile TZOB arasında imzalanan protokol kapsamında, çiftçilere kayıt dışı istihdam konusunda eğitim veriliyor- SGK Başkanı Bağlı:- "TZOB ile geçen yıl yaptığımız protokolle 15 ilde çiftçilere farkındalık yaratmak için eğitim düzenledik. 2023 yılına vardı

BOLU (AA) - ZAFER GÖDER - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından yapılan protokol kapsamında, çiftçilere kayıt dışı istihdam konusunda eğitim veriliyor.

Kayıt dışı istihdamın azaltılmasına yönelik SGK ile TZOB arasında geçen yıl imzalanan protokol kapsamında 15 farklı ilde bulunan ziraat odalarının üyeleri, sosyal güvenlik ve kayıt dışı istihdam konularında eğitim aldı.

Çiftçilere verilen eğitimlerin bu yıl da devam ettirilerek, daha fazla kente yaygınlaştırılması ve bu sayede yüzde 30'lar civarında olan kayıt dışı istihdam oranının yüzde 15'ler seviyesine çekilmesi planlanıyor.

SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SGK'nın Türkiye'nin her tarafına yayılmış olan sosyal güvenlik merkezleri ile hizmet vermeye devam ettiğini belirtti. Bu merkez müdürlükleri aracılığıyla hizmeti halkın ayağına götürmeye, vatandaş odaklı hizmet sunmaya gayret ettiklerini anlatan Bağlı, "Bizim taşra teşkilatımız kurumumuzun uç beyliğidir. Bizim vatandaşa doğrudan değen, doğrudan hitap eden, onlarla muhatap olan yani vatandaş odaklı kamu hizmetinin temeli taşra teşkilatlarımızdır." dedi.

Bağlı, kurumun tüm hizmetlerinin taşralarda bulunan merkez müdürlüklerinde yürütülerek, vatandaşların sorunlarının birinci elden çözüldüğünü söyledi.

- Hedef, kayıt dışı istihdamı azaltmak

TZOB ile imzaladıkları protokol kapsamında merkez müdürlüklerinin de yoğun çalışmasıyla kayıt dışı istihdamı azaltmayı planladıklarını vurgulayan Bağlı, "2023 yılı hedefleri doğrultusunda önümüze konulan bir gösterge, performans hedefimiz var. Kayıt dışı istihdamı yüzde 15 seviyesine çekmek. Kayıt dışı istihdamı yüzde 15 seviyesine çekebilmek için halkı bilinçlendirmemiz, vatandaş odaklı çalışmamız, ülkemizin en ücra köşesine kadar gidip sosyal güvenliğin önemini, kayıt dışı çalışmanın ne kadar olumsuz etkileri olduğunu anlatmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Bağlı, bu kapsamda vatandaşların, bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve onlarda farkındalık oluşturulmasını amaçlayan bir faaliyette bulunduklarını kaydetti.

TZOB ile geçen yıl yaptıkları protokolle 15 ilde çiftçilere farkındalık yaratmak için eğitim düzenlediklerini dile getiren Bağlı, "Bu yıl inşallah daha fazla ilde daha fazla çiftçimize, ziraatçımıza ulaşarak sosyal güvenliğin kapsamını genişlettiğimizde 2023 yılına vardığımızda inşallah kayıt dışı istihdam yüzde 15 ve daha az düzeye inmiş olacak." diye konuştu. Bağlı, kayıt dışı istihdamda 1 puanlık düşüşün sosyal güvenliğe 1,8 milyar liralık katkı sağlayacağına dikkati çekti.

Bağlı, bu yüzden bir puanlık düşüş için Türkiye'nin en ücra köşesine kadar gidip vatandaştaki farkındalığı ve bilinci arttırmaya yönelik çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı