Keş üretimi sanayiyle yaygınlaştırılacak

Keş üretimi sanayiyle yaygınlaştırılacak

Bolu'da yöresel peynir çeşidi keşin üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla sanayicilerle toplantı düzenlendi

BOLU (AA) - Bolu'da, yöresel ürün keşin sanayiyle buluşturularak üretiminin artırılmasına yönelik "Keş Üretimi Bilgilendirme Toplantısı" yapıldı.

Bolu'nun yöresel ürünlerinden peynir çeşidi keşin üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) tarafından yürütülen çalışmalar, düzenlenen toplantıyla sanayicilere aktarıldı.

AİBÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Seminer Salonu)ndaki toplantıda, keş üzerine doktora çalışması yapan AİBÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hülya Yaman ve Öğretim Görevlisi Ahmet Emirmustafaoğlu, süt ürünleriyle ilgilenen sanayicilere sunum yaparak, bu ürünün seri üretimi için neler yapılabileceğini anlattı.

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, üniversitede üretilen bilgilerin paylaşılmasını arzu ettiklerini ifade ederek, "Bu paylaşımı sağlayacak ofisin açılışını da Ticaret ve Sanayı Odası başkanımızın da desteğiyle yaptık. Bu merkezin görevi, üniversitede oluşan bilgi birikimini sanayiciyle buluşturmak, aynı zamanda da sanayicimizden gelen talepleri üniversitemize yönlendirmek. Herhangi bir ürün ticarileşeceği zaman sanayi ölçekli üretim teknolojisinin ortaya konması gerekir" diye konuştu.

Keşin, Türkiye'nin birçok yerinde "kurut" diye bilindiğini aktaran Coşkun, kendisinin Bolu'ya ilk geldiği yıllarda keşin 2 ana ürününü tespit ettiğini belirtti.

Coşkun, şimdi ise üniversitede görev yapan 2 öğretim görevlisinin keş hakkında doktora yazdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Keşi biz, makarnalık keş ve kızartmalık keş olarak 2 ana ürüne ayırmıştık. Makarnalık keş, makarna ve mantı yapımında kullanılıyor. Kızartmalık keş hemen hemen unutulmaya yüz tutmuştu. Keşin 2 ana ürünü olan makarnalık ve kızartmalık keş üzerinde arkadaşlarımız 2 tane doktora çalışması yaptı. Makarnalık keş üretimiyle ilgili teknolojiye aktarılabilecek ve elimizdeki teknolojiyle üretimini çok modern şartlarda yapılabileceği konusunda doktora tezi yazıldı. Makarnalık keş konusunda doktora sahibi bir arkadaşımız var. Kızartmalık keş üzerinde de aynı şekil üzerinden doktora yazıldı. Arkadaşlarımızın doktora çalışmaları neticesinde elimizde, en ideal şartlarda keş üretiminin nasıl yapılacağı konusunda bilgiler mevcut."

Bolu TSO Başkanı Türker Ateş ise sanayicilerin bir ürün üretirken kaliteyi ön planda tutması gerektiğine vurgu yaparak, "Ürünlerimizi üretirken kalitemizi artırmamız lazım. Üretirken para kazanmamız lazım. Bizim ticaret erbaplarının hedefi para kazanmaktır. Katma değere dönüştürülmesi lazım. Ürün çeşitliliğinin artması lazım. Üniversitemiz, bu ürünün seri imalatına geçilmesi için özel sektörle birlikte bize çok güzel bir çalışma ortamı hazırlamış" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından, makarnalık keş hakkında doktora tezi hazırlayan AİBÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hülya Yaman ve kızartmalık keş hakkında doktora tezi hazırlayan Öğretim Görevlisi Ahmet Emirmustafaoğlu, yürütülen çalışmalar kapsamında, keşin sanayide üretimini sağlamak için gereksinim duyulan üretim tekniği ve teknolojisiyle makine ve ekipmanlarını anlattı.

Keş üretimi sanayiyle yaygınlaştırılacak

AA

Kaynak:Haber Kaynağı