Kirpi dikeninden sanat
Kahramanmaraş merkezli depremin yıkımından etkilenen Hatay'da, afetzedeler hayata tutunmak için geleneksel kirpi okuyla rölyef tablo yapımı eğitimi alıyor.
Depremde büyük hasar gören Hatay'da, afetzedelerin yeniden hayata tutunması için umut verici bir girişim başladı. İskenderun ilçesi İsmet İnönü Mahallesi'nde yaşayan 42 yaşındaki Çiğdem Fakı, depremde evi ve el sanatları atölyesi ağır hasar görenler arasındaydı. Ancak Fakı, yaşadığı bu zorlu süreçte, İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi'nde dayanışma gönüllüleri çadırında bir araya gelen 33 afetzedeye kirpi okuyla rölyef tablo yapma eğitimi vererek umut ışığı oldu.
Rölyef sanatının Osmanlı dönemine dayandığını vurgulayan Fakı, "Rölyef sanatı çok kıymetli bir sanattır. Biz rölyef sanatını günümüzde kirpi okuyla yapıyoruz. Kirpi okunun özelliği ise hattatta kullanılır, mürekkebi tutmaması ve dayanıklı olması ince bir ayrıntıdır" şeklinde konuştu.
Kirpi okuyla yapılan rölyef tabloların unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Fakı, "Kirpi oku, döküm rölyef sanatı unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımız arasındadır. Gelenekli ustalar tarafından yapılır. Ben kendim de gelenekli bir ustayım. Ustalardan öğrenip kültürümüzü yaşatmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Afetzedelerden Atiye Elmas ise, "Bu kirpi oku, rölyef sanatı gerçekten çok hassas, ince bir sanattır. İnsana derinlik katıyor ve huzur veriyor. Unutulmaya yüz tutmuş bir sanat olması da beni cezbetti. Bu çalışma bana çok huzur veriyor ve mutlu hissettiriyor" dedi.
Hatay'da yaşanan depremin ardından, afetzedelerin el becerilerini kullanarak yeniden umut bulduğu bu girişim, toplumun dayanışma ve kültürel değerlere sahip çıkma iradesini de ortaya koyuyor.
Kaynak: