Erken teşhis ve tedaviyle otizm geriye çevrilebiliyor

Erken teşhis ve tedaviyle otizm geriye çevrilebiliyor

Ailelerin erken fark ederek otizm tanısı konulan çocukların tedavi ile düzebileceklerini ifade eden uzmanlar, erken teşhis ve tedaviyle hastalığı geriye çevirebildiklerini belirtti.

Medicana Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hikmet Akbulut, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, otizmin tanınması ve farkındalık oluşturulmasının hayati önem taşıdığını belirtti. "Otizm, ilk olarak 1940'lı yıllarda tanımlanan bir hastalık olup, Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir. En temel amaç, otizmin tanınması ve farkındalığın artmasıdır" dedi.

Otizmin bir nörogelişimsel bozukluk olduğunu belirten Dr. Akbulut, hastalığın erken teşhis ve tedavi ile gerileyebileceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: "Anneler genellikle otizmli çocukları 'kendi halinde, iyi huylu, huzursuz olmayan ancak yaşıtlarıyla uyumsuz davranan, belirli nesnelere yoğun ilgi gösteren, dönen cisimlerin etrafında dolanan veya kendi etrafında dönen, dil gelişiminde sorunlar yaşayan' olarak tanımlıyor. Bu belirtileri taşıyan çocuklar mutlaka muayene edilmelidir."

"Eğitime Erken Başlamak Kritik Bir Adım"

Dr. Akbulut, otizmde erken eğitimin çocukların gelişiminde kritik bir rol oynadığını belirterek, "Rutin kontrollere gelen çocukların hem fiziksel hem de nörolojik gelişimlerini takip ediyoruz. Nörolojik gelişim geriliği görülen çocuklar, psikiyatri ve nöroloji uzmanlarına yönlendirilerek gerekli testler yapılıyor. Tanı konulduğu takdirde, özellikle ilk 3 yaşta eğitime başlanması, otizm belirtilerinin gerilemesini ve çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmesini sağlıyor" dedi.

Ailelerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Akbulut, "Eğer çocuğunuz yaşıtlarıyla uyumlu değilse, belirgin hareketleri sürekli tekrarlıyorsa, konuşma geriliği varsa mutlaka bir çocuk hekiminin görüşüne başvurmalısınız. Erken teşhis, tedavi ve eğitimle bu belirtilerin kontrol altına alınması mümkün" ifadelerini kullandı.

"SOBE ile İş Birliği Yapıyoruz"

Otizmli çocuklara özel eğitim merkezlerinin büyük fayda sağladığını belirten Akbulut, "Konya'da otizmli çocukların eğitimi konusunda SOBE (Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı) büyük başarılara imza atıyor. Biz de otizm belirtileri gösteren çocukları çocuk psikiyatristlerine yönlendirdiğimizde, gerekli durumlarda SOBE ile iş birliği yapıyoruz" diye konuştu.

Dr. Hikmet Akbulut, ailelerin otizm konusunda farkındalıklarını artırmalarını ve çocuklarının gelişimini dikkatle takip etmelerini önererek, erken teşhisin hayat kurtarabileceğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler