Kış aylarında hastalıklardan korunmak için alınacak önlemler

Kış aylarında hastalıklardan korunmak için alınacak önlemler

Kış aylarının gelmesiyle birlikte ani değişen hava şartları vücudun bu değişime alışmasını zorlaştığını ifade eden uzamanlar bağışıklık sistemini de zayıflatabildiğine dikkat çekiyor.


Konya Hospital Hastanesi Uzm. Dr. Mehmet Şeker kış aylarında hastalıklardan korunmak için alınacak önlemlerden bahsetti. Bağışıklık sisteminin hastalıklarla savaştığına dikkat çeken Şeker, “Vücudumuz tüm bulaşıcı hastalıklardan kendi savunma sistemi olan bağışıklık sistemi sayesinde korunur. Bu sistem çökerse normalde hastalık oluşturmayacak en basit bir zararlı organizma bile ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bağışıklık sistemi de bizim kendimizi korumamızı sağlayan savunma sistemimizdir. Bu hastalık mevsiminde ise hastalıkla savaş halindedir. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutarak hastalıklarla olan savaşta galip gelebiliriz. Bağışıklık sistemi ile alerjik hastalıklar arasında da güçlü bir bağ vardır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla alerjik hastalıklara da bir kapı açılır” dedi.
Kış aylarında hastalıklardan nasıl korunulması gerektiğini anlatan Mehmet Şeker, “Düzgün beslenilmeli, mutlaka meyve ve sebze tüketilmeli, uykuya dikkat edilmelidir. Aşırıya kaçmamak kaydı ile içinde birçok mineral içiren fındık, kuru kayısı, badem, ceviz gibi kuru yemişler tüketilmeli ve en az 2,5 litre sade su içmek alınabilecek basit önlemlerdir. Toplu taşıma araçlarını kullanırken çok dikkat edilmeli, indikten sonra eller ve yüz mutlaka yıkanmalıdır. Kişisel hijyene dikkat etmek birçok enfeksiyona maruz kalınmasını engeller. Düzenli olarak dişlerini fırçalayan kişiler ağız, boğaz ve sindirim sistemi hastalıklarına belirgin biçimde daha az maruz kalır. Havanın da son derece aldatıcı olduğu bu dönemde giysilere dikkat etmek, fazla ince veya kalın giyinmemeye özen göstermek gerekir. Etrafımızda bulaşıcı hastalığı olan kişiler varsa, korunma ya da önlem alabilmek için vitamine ihtiyaç duyabilirler. Örneğin ekinazyaekstresi, mürver çiçeği, c vitamini, çinko, beta glukanlar tüketilebilir” diye konuştu. iha