"Kleopatra'nın aşk iksiri" sofraları süslüyor
Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın "aşk iksiri" olarak tanınan sığla ağacının yaprakları, Ortaca ilçesinde vatandaşların sofralarında yerini alıyor- MSKÜ Ortaca Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Zağralı:- "Uluslararası yarışmalarda yapraklarından yemek yapa
MUĞLA (AA) - ALİ RIZA AKKIR - Dünyada ender görülen ve Türkiye'de ise güneybatı kesimlerde yoğun olarak yetişen sığla ağaçlarının taze yaprakları, sofraları süslüyor.
Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın "aşk iksiri" olarak adlandırılan parfümün üretiminde kullandığına inanılan sığla ağacının taze filizlerinden günümüzde yoğurtlama ve salata yapılıyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Ortaca Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Egem Zağralı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkbaharda sürgünlerinin çıkmasıyla toplanan sığla ağacı yapraklarının bölge halkının sofrasına eşsiz bir lezzet kattığını söyledi.
Az görülen bir tür olan sığlanın bölgede yoğun olarak yetiştiğine işaret eden Zağralı, "Bölge halkının yoğurtlama ve salata olarak sofralarda kullandığı taze yapraklarını biz farklı alanlarda kullanmak için çalışmalar yapıyoruz. Bunların dışında sarma yapılabilir. Yaprakları kurutarak baharat ve süslemede garnitür olarak kullanabiliriz." dedi.
Zağralı, sığla yağının halk tarafından özellikle mide rahatsızlıklarında ve yaraların iyileştirilmesinde kullanıldığını belirterek sığla yapraklarında da eşsiz bir aroma bulunduğunu aktardı.
Sığla yapraklarının et ve balık yemeklerinde lezzetlendirmek amacıyla da kullanıldığına dikkati çeken Zağralı, "Sığlanın kokusunun ve lezzetinin yağda bekletilerek ete ve balığa geçebileceğini keşfettik. Uluslararası yarışmalarda sığla yapraklarından yemek yaparak süslemede kullanarak sığla ağacını ve bölgeyi tanıtmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
- "Düğünlerde yemek olarak veriliyor"
Bölgede yaşayan Ayşe Bağ ise ağaçların filizlenmesiyle sığla yapraklarını topladıklarını anlattı.
Sığla yemeğini ilk kez yiyenlerin "Bu ne otu?" diye sorduğunu dile getiren Bağ, "Yemeğini yiyen vazgeçemiyor. Fazla toplayarak derin dondurucularda saklayıp kışın da tüketiyoruz. Bölgede düğünlerde ve mevlitlerde de sığla yoğurtlaması olarak misafirlere ikram ediyoruz. Her yıl ilkbaharda topladığımız vazgeçemediğimiz bir ürün." ifadelerini kullandı.
AA
Kaynak: