Diyetisyen Ertan Akpolat

Diyetisyen Ertan Akpolat

KOAH HASTALARINA BESLENME ÖNERİLERİ

KOAH olarak adlandırılan KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI, solunum yollarında bir grup ilerleyici akciğer hastalığıdır. Koah için özel bir diyet yoktur fakat genel sağlığı korumak için sağlıklı ve dengeli beslenme şekli uygulanmalıdır. Sağlıklı beslenme KOAH’ ı iyileştirmese de tam olarak, genel sağlığı iyileştirerek hastalığın ilerlemesini engelleyebilir ve nefes alıp vermede kolaylık sağlar. Peki KOAH hastaları nasıl beslenmesi gerekir derseniz aşağıda maddeleyerek kısaca açıkladım.

KOAH HASTALARINDA BESLENME;

  1. İdeal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığı korumalısınız. Fazla kilo kalp için fazladan yük demektir. Bu da akciğerin daha fazla oksijen harcamasına yol açar. Ayrıca fazla kilo nedeniyle diyaframda biriken yağ dokusu akciğerlerin genişlemesini engeller. Çok zayıf olmak da solunum kasları dâhil tüm kasları zayıflatır.
  2. Diyet enerjisinin yarısı yağdan gelmeli (yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi artırılmalı, nişastalı, unlu ve şekerli yiyeceklerin tüketimi azaltılmalı)

YAĞ ORANI YÜKSEK YİYECEKLER;

A -Bitkisel kaynaklı yiyecekler

  • Yağlı kuruyemişler (fındık, ceviz)
  • Zeytin
  • Zeytinyağı, mısırözü yağı, ayçiçekyağı, soya yağı

B-Hayvansal kaynaklı yiyecekler:

  • Tereyağı
  • Süt, yoğurt
  • Peynirler
  • Etler (dana, koyun, balık, tavuk)
  • Yumurta (yağda)
  • Et ürünleri (salam, sosis, sucuk)
  1. Diyet; kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor açısından zengin olmalıdır. Bu mineraller solunum kaslarının çalışmasında görev alırlar.

Bu minerallerden zengin yiyecekler:

  • Süt, yoğurt, ayran, peynir çeşitleri,
  • Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya)
  • Meyveler (özellikle kurutulmuş meyveler)
  • Her türlü sebzeler (özellikle koyu yeşil yapraklı olanlar; ıspanak, pazı vb.)
  • Balık
  • Et (dana, koyun, tavuk)
  • Kuru yemişler (özellikle ceviz, badem, fındık)
  1. Günde 3 ana ve 3 ara olmak üzere az az ve sık sık besleniniz. Böylece midenin çok dolması önlenerek diyaframa baskı azaltılır ve nefes almada sıkışmalar azalır.
  2. Günde 8-10 su bardağı su tüketilmelidir. Sıvı alımı balgamı yumuşatır.
  3. Kahve, kola çay gibi kafein içeren içecekler vücutta su kaybına yol açar, balgam yoğunluğunu artırır.
  4. Gaz yapıcı gıdalar (karnabahar, lahana, pırasa vb.)ve meşrubatlardan (gazlı içecekler)uzak durunuz. Gaz midenin şişmesine sebep olarak diyaframa baskı yapar ve solunumu güçleştirir.
  5. Çayınızda çok şeker kullanmayınız.(Günlük 2 kesme şeker)
  6. Hafif tatlıları (meyveli tatlılar, sütlü tatlılar ve kompostolar) tercih ediniz, hamurlu tatlıları tüketmeyiniz.
  7. Öğününüzde çorba, pilav-makarna veya börek varsa ekmeği çok az tüketiniz.(1-2 dilim)
  8. Yemek yedikten sonra yatılmamalıdır.

KOAH hastaları genel sağlığı konusunda dikkatli olmaları gerekir. Beslenme bunun büyük bir parçasıdır. Daha yüksek yağ alımından bahsederken sağlıklı yemekler ve atıştırmalıklar planlanmalı, bu konuda diyetisyen önerisi alınması gerekir. Semptomları yönetmenize ve komplikasyonları en düşük seviyeye indirmemize yardımcı olabilir.

Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlıklı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.