"Kök hücre tedavide çığır açacak"

"Kök hücre tedavide çığır açacak"

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar: - "Kök hücre alanındaki gelişmeler son derece hızlı. Bu konuda Türkiye de iyi bir yerde. Kök hücre konusunda yapılacak yeni buluşlar, var olan bir kısım hastalıkların tedavisinde inanılmaz ölçüde bir çığır açıcı bir çare gibi

ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, kök hücre alanındaki gelişmelerin son derece hızlı olduğunu belirterek, "Bu konuda Türkiye de iyi bir yerde. Öyle görünüyor ki kök hücre konusunda yapılacak yeni buluşlar, var olan bir kısım hastalıkların tedavisinde inanılmaz ölçüde bir çığır açıcı bir çare gibi görünüyor." dedi.

Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBA'nın bütün bilim alanlarını kapsadığını ve şu anda 201 üyesinin olduğunu ifade etti.

Bilim akademileri gibi dünyada önemli, yeni ve öncelikli konularda ön açıcı, yol gösterici çalışmalar yapmaya gayret ettiklerini anlatan Acar, bunların arasında kök hücre, kanser, gıda ve beslenme, çevre, bilim, eğitim gibi konularda çalışma gruplarının olduğunu, enerji grubunu da oluşturacaklarını belirtti.

Acar, sağlıkla ilgili kök hücre, kanser, gıda ve beslenme olmak üzere üç çalışma grubunun aktif olduğunu vurgulayarak, bunların hepsinin ulusal ve uluslararası alanda tüm paydaşları dahil ederek, bazı faaliyetler gerçekleştirdiklerini anlattı.

Daha önce kanser ve gıda konusunda bazı çalıştaylar ve bilimsel toplantılar yaparak, bunların sonucunda hazırladıkları raporları ilgili makam ve kamuoyuyla paylaştıklarını ifade eden Acar, "Dolayısıyla mevzuatta bize verilen görevler içerisinde önemli bir yer tutan bilim temelli danışmanlık fonksiyonumuzla çok önemli bir konu olan sağlık alanındaki görevimizi de bu şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

- "Kök hücre alanında umut verici gelişmeler var"

Acar, kök hücre alanındaki gelişmelerin son derece hızlı olduğunu belirterek, "Bu konuda Türkiye de iyi bir yerde. Öyle görünüyor ki kök hücre konusunda yapılacak yeni buluşlar, var olan bir kısım hastalıkların tedavisinde inanılmaz ölçüde bir çığır açıcı bir çare gibi görünüyor. İnşallah umudumuz, gayretimiz de o yöndedir." dedi.

TÜBA'nın önemli, öncelikli ve yeni konulara ağırlık verdiğini çünkü kaynaklarının sınırlı olduğunu ifade eden Acar, çalışma grupları oluşturup, faaliyetler gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Kök hücrenin, kanserin çalışma grupları arasında yer almasının bunun önemini ifade ettiğini belirten Acar, kök hücre alanında ciddi, ümit verici gelişmeler olduğuna dikkati çekti.

- "Ar-Ge'de gaza basmamız gerekiyor"

Acar, Türkiye'nin son yıllarda Ar-Ge yatırımları, bilim ve eğitim alanında özellikle nicel açıdan çok ciddi atılımlar ve yatırımlar yaptığını söyledi.

Türkiye'nin sağlık alanında gerçekten çok devrimsel adımlar attığına dikkati çeken Acar, şunları kaydetti:

"Ancak yenilik, bilimsel buluşlar, Ar-Ge anlamında biraz daha gaza basmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda Türkiye'nin ciddi bir potansiyeli olduğuna inanıyorum. Bize düşen görev, herkes üzerine düşenin en iyisini yapmalı. Burada bilim insanlarımızın daha üretken olmasına olanak sağlayacak ortamların oluşturulmasını önemli görüyorum. Türkiye'deki araştırma merkezlerinin açılması, bu konuda umutlu olmamızı gerektirecek olumlu gelişmeler. Türk bilim insanları ve ülkemiz tarafından, önümüzdeki yıllarda yeni başarılar yaşanacaktır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı