Konuşmada ve SMS'te Avrupa birincisi olduk

Konuşmada ve SMS'te Avrupa birincisi olduk

Cep telefonuyla konuşmada geçen yıl Fransa'nın ardından ikinci olan Türkiye, bu yıl birinci sıraya çıkıyor. 2011'de 261 dakika olan aylık abone başı konuşma süresi 2012'nin 2. çeyreğinde 271 dakikaya yükseldi. BTK Başkanı Tayfun Acarer, "Fransa'yı geçtik,

Ara bağlantı ücretlerinin düşmesiyle şirketlerin yeni oluşturduğu paket tarifeler, cep telefonuyla konuşma süresini uzattı. 2011 yılında 261 dakika olan cep telefonuyla abone başı aylık konuşma süresi, bu yılın ilk çeyreğinde 266 dakikaya, ikinci çeyreğinde de 271 dakikaya yükseldi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "271 dakikalık abone başı konuşma süresiyle Fransa'yı geçip Avrupa'da birinci olacağımızı tahmin ediyoruz. Bunu açıklamak için Fransa'daki resmi verilerin yayınlanmasını bekliyoruz." dedi. 2011 yılında abone başı aylık konuşma süresi 279 dakika olan Fransa'da ortalama 'alo' süresi bu yıl azalırken, Türkiye'de ise artıyor.

BTK Başkanı Tayfun Acarer ve kurumun yönetim kurulu üyeleri, önceki akşam ekonomi gazetecileriyle iftarda bir araya geldi. Başkan Acarer'in açıklamalarına göre 2012 ikinci çeyrek itibarıyla konuşmada olduğu gibi cep telefonundan kısa mesaj (SMS) gönderiminde de Avrupa'nın lider ülkesi Türkiye. Türkiye'de abone başı aylık SMS gönderim adedi 213.

İSTANBUL'DA 18 BİN BAZ İSTASYONU MEVCUT

Tayfun Acarer ve BTK yöneticilerinin en fazla üzerinde durduğu konu ise cep telefonu baz istasyonlarının 'şehir dışına' taşınmasını hükme bağlayan bir mahkeme kararı oldu. BTK yöneticilerine göre mahkeme, bu kararı 'kişinin psikolojisini bozduğu' gerekçesiyle aldı. Yargıtay'ın başka kararları da olduğunu belirten yöneticiler, sonuçta bir 'içtihadı birleştirme' kararı bekliyor. Acarer'e göre baz istasyonlarının şehir dışına taşınması teknik olarak imkânsız. Her bir operatör 900 Mhz'de 55 kanalı kullanıyor. Her baz istasyonundaki her bir kanal 8 abonenin aynı anda konuşmasına imkân veriyor. Kanalların tek bir baz istasyonunda toplanması halinde bir şehirde ancak 55x8 = 440 kişi aynı anda konuşabilecek. Böylece konuşma fiilen büyük ölçüde duracak.

Mevcut durumda üç cep telefonu operatörünün Türkiye genelinde toplam 72 bin 500 baz istasyonu bulunuyor. Bunların 18 bin adedi İstanbul'da. Ancak özellikle şehir içindekileri kamuflajlı olduğu için halk görmüyor. Örneğin bir apartman yöneticisi 'çok para istediği' için veya apartmandakiler çatıda baz istasyonu istemediği için kamuflajla bu konu hallediliyor. Bir çatı katı kiralanıp cihazlar dairenin içine, anten kamuflajla çatıya konulabiliyor. Baz istasyonunda marifet antende. Anten, araç farı gibi. Hangi yöne çevriliyse o yönde etkili. BTK ilgilileri, insan için antenden 3-4 metrelik bir uzaklığın yeterli olduğunu söylüyor. Baz istasyonları tepki çektiği için genellikle direk, ağaç, büfe çatısı gibi dışarıdan hiç belli olmayan kamuflajlarla faaliyet gösteriyor.

Özellikle İstanbul'daki sayıları ve apartmanlarda yer almaları halkı rahatsız edici olsa da, BTK İstanbul Bölge Başkanlığı'nın yaptığı baz istasyonu elektromanyetik alan ölçümleri rahatlatıcı. Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa standardı 41 volt/metre iken Türkiye'de bu değer 10,25 volt/metre. İstanbul içinde yapılan ölçümde baz istasyonlarının yüzde 38'i 0-1 volt/metre, yüzde 46'sı 1-3 volt/metre, yüzde 13'ü 3-5 volt/metre, yüzde 2'si 5-6 volt/metre ve yüzde 1'i de 6-9 volt/metre elektromanyetik alan değerine sahip bulundu. BTK yöneticileri, bal peteği şeklinde birbiriyle ilişkili çalışan çok sayıda baz istasyonu kullanılması sayesinde elektromanyetik alan değerlerinin düşük çıktığını ifade etti.

4 yılda 45 milyon numara taşındı

Kısa mesaj ve konuşmada Avrupa birincisi olan Türkiye, numara taşımada ise diğer hiçbir ülke ile kıyaslanamayacak ölçüde ileride. Uygulanmaya başladığı Kasım 2008'den bu yana tam 45 milyon cep telefonu numarası bir operatörden diğerine taşındı. Kişisel olarak bakıldığında ise 36 milyon kişi cep telefonu şirketini değiştirdi. 67 milyon cep telefonu abonesi bulunan Türkiye'de numaraların yüzde 70'inin taşındığını belirten BTK Başkanı Acarer, "Bu dünyada bir ilk." dedi. Acarer'e göre numara taşımanın ücretsiz olması ve operatörlerin cazip teklifleri taşımada etkili oluyor. Ara bağlantı ücretlerinin düşmesiyle abonelerin yüzde 80'i tek numara kullanmaya başladı.

Acarer'in açıklamasına göre önceki gün itibarıyla 1 milyon 57 bin 368 aile 'güvenli internet'i seçti. Finansal kuruluşlar da daha güvenli bulduğu için bu kanaldan işlem yaptırıyor. BTK'nın internette yasak koyabilmesi için 9 katalog suç var. Bunlar arasında 'yanıltıcı reklam ve satış' suçu olmadığı için BTK kendiliğinden yasak koyamıyor. Ancak bakanlığın talimatı üzerine yasağı uygulatabiliyor.

BTK, Turkcell'deki gelişmelere de kayıtsız değil. Kurum, Turkcell'in ortaklık yapısıyla ilgili inceleme başlattı. BTK'nın eğilimi "Turkcell'in bir Türk şirketi olduğu ve Türk şirketi olarak kalması gerektiği" yönünde.

2003'te 3 bin olan Türkiye'deki geniş bant abone sayısı 19 milyon 20 bine yükseldi. Şirketler, mobil sistemlere her yıl 2,5-3 milyar lira yatırım yapıyor. Bilişim mühendislerine göre bu teknoloji ülkeler arasında yeni savaş silahı oldu. İsrail 'stack next' isimli virüsle İran'ın nükleer programını 2-3 yıl geciktirdi. Nükleer programda kullanılan bilgisayarlara bulaştırılan bu virüs aylarca hareketsiz kalarak önce sistemi tanıdı, ardından harekete geçip tahrip etti.