Konya artık bu rehbere göre renklenecek

Konya artık bu rehbere göre renklenecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şehirlerde iklime dayanıklı ve yerel bitki türlerinin kullanımını teşvik etmek amacıyla "Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi"ni hayata geçiriyor.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve 81 ili kapsayan proje kapsamında, Türkiye'nin dört bir yanındaki yerel bitki örtüleri incelenerek illerin bitki varlığı kayıt altına alınıyor. İklim değişikliğine dayanıklı, az su tüketen ve sürdürülebilir bitki türleri belirlenerek şehirlerin doğal bitki örtüsüne uygun peyzaj çalışmaları desteklenecek.

İlk Rehber İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu İçin Hazırlandı

Projenin ilk aşamasında İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için bitki rehberleri tamamlandı. Kalan beş coğrafi bölgenin rehberlerinin ise bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Belediyelerin kullanımına sunulacak rehber sayesinde egzotik bitkiler yerine her ilin kendi doğal türleriyle yeşillendirilmesi sağlanacak.

Konya artık bu rehbere göre renklenecek

Bakan Kurum: "Doğal Bitki Örtüsüne Göre Yeşillendirme Yapılacak"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Cennet ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacağız. Böylece Türkiye'nin doğal bitki örtüsüne göre yeşillendirmesi için çok önemli bir adım atmış olacağız."

Egzotik Bitkilere Karşı Doğal Türler Teşvik Edilecek

Türkiye, 12 binin üzerinde bitki taksonuna ve 3 binden fazla endemik bitki türüne sahip. Proje kapsamında, şehir peyzajlarında iklime uyumsuz, maliyeti yüksek ve sürdürülebilir olmayan egzotik bitkiler yerine doğal türler tercih edilecek. Böylece şehirlerin ekolojik dengesine uygun, uzun ömürlü ve az su tüketen bitkilerle yeşillendirilmesi sağlanacak.

Konya artık bu rehbere göre renklenecek

Kentsel Peyzaj İçin Yöresel Standartlar Belirlenecek

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, projenin şehirlerin peyzaj düzenlemelerinde iklim değişikliği, çölleşme ve erozyonla mücadeleye katkı sunacağını belirterek şunları söyledi:

"Hazırladığımız rehber sayesinde artık kent peyzajı yaparken dışarıdan uyumsuz bitkiler seçilmeyecek. O yörenin iklimine uygun kalıcı bitkiler tercih edilecek. Rehberin sonundaki kare kodu okutanlar, bölgelerinde kullanabilecekleri bitkilerin listesini görebilecek."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
    Önceki ve Sonraki Haberler