Ümit Savaş Taşkesen
Konya Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü
Konya’da Mekanları yazmaya devam edelim. Biliyorum, Konya’da MEB Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü yok. Taziye Evi için sorduğumuz gibi soralım: Neden yok? Hizmet içi Eğitim Enstitülerinin kuruluş amacı aşağıdaki şekilde tanımlanmış:
“Hizmet öncesi eğitimden gelen personelin kuruma intibakını sağlamak, Personele Türk Milli Eğitiminin amaç ve ilkelerini bir bütünlük içinde kavrama ve yorumlamada ortak görüş sağlamak ve uygulamada birlik kazandırmak, Mesleki yeterlilik açısından, hizmet öncesi eğitimin eksikliklerini tamamlamak, Eğitim alanındaki yeniliklerin, gelişmelerin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları kazandırmak, Personelin mesleki yeterlik ve anlayışlarını geliştirmek, istekli ve yetenekli personelin, mesleklerinin üst kademelerine geçişlerini sağlamak, Farklı eğitim görenler için, yan geçişleri sağlayacak tamamlama eğitimi yapmak, Türk Milli Eğitim politikasını yorumlamada bütünlük kazandırmak, Eğitime ait temel prensip ve teknikleri uygulamada birlik sağlamak, Eğitim sisteminin geliştirilmesine destek olmak.”
Bu amaçları gerçekleştirmek için MEB eğitim öğretim yılı içinde ve de tatillerde personelini eğitmek için Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bulunan hizmet içi eğitim enstitülerine öğretmenleri gönderiyor. Orada konaklıyor, eğitim alıyorlar.
Sadece MEB personeli değil, talep olduğu, boş yer bulunduğu takdirde diğer bakanlıkların personeli de bu hizmetiçi eğitim enstitülerinden faydalanıp eğitim alıyorlar. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Yalova, Rize, Mersin, Erzurum, Van, Aksaray gibi illerde bakanlığın hizmetiçi eğitim enstitüsü mevcut. Konya’nın olmaması büyük bir eksiklik.
Konya’nın Tanıtımı ve Ekonomisine Faydası
Hizmetiçi Eğitim Enstitülerinde Türkiye’nin dört bir yanından öğretmenler katılıp eğitim alırken şehrin kültürünü, yemeklerini, gezilip görülmeye değer yerlerini de ziyaret etme, etkileşimde bulunma fırsatları oluyor. Konya’nın tanıtımı, ticaretinin artması, Selçuklu Başkentinin tanıtımı, Bilim Merkezi vb bir çok değerinin Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğretmenler tarafından gezilmesi, ziyaret edilmesi Konya’yı tam anlamıyla bir merkez şehir yapacak, bir eğitim üssü haline getirecek, ekonomik hareketlilik yaşatacak, belki uçak seferlerinin artmasına vesile olacaktır.
Ne Güzel Olur
Konya’ya gelen turistleri neden bu şehirde konaklatamadığımız üzerine bolca yazı okuyoruz. Yaklaşık beşyüz ila bin kişilik bir hizmetiçi eğitim enstitüsünün kurulması burada en az bir hafta konaklayacaktır. Bunun şehre kazandıracağı hareketlilik gözardı edilecek kadar önemsiz olmasa gerek.
Kim Kazandırır?
Şehrimizin Sayın Vekilimiz Ahmet Sorgun gibi Genel Başkan Yardımcısı, Prof.Dr. Mehmet Babaoğlu gibi eğitime duyarlı vekillleri, Orhan Erdem gibi MEB Bakan Yardımcısı, Tahir Akyürek gibi Büyükşehir Belediye başkanı, Yakup Canpolat gibi Valisi varken bu enstitü kolayca Konya’ya kazandırılabilir. Bu zamana kadar kazandırılmamış olması bir eksiklik.
Hatta, yakın çevresinde arazim filan yok yanlış anlamayın, Konya Bilim Merkezi civarına yapılırsa hem oraya hareketlilik hem de Bilim Merkezi ile koordine edilmiş kaliteli bir eğitim verme, alma imkanı doğabilir. Belki daha uygun bir yer de bulunabilir. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ya da Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli de bu fırsatı hemen değerlendirmek isteyeceklerdir ben eminim. Ya siz?