Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu'ndan bugün istiska namazı ve yağmur duasına çağrı!
Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından 26 Ocak 2023 Perşembe (bugün) saat 14.00'te Musalla Mezarlığı içinde şehitlik yanındaki namazgahta istiska namazı ve yağmur duası yapılacak
Kuraklığın etkili olduğu ve kış ortasına gelinmesine rağmen yağmur ve kar yağışının alınamadığı Konya’da yağmur duaları yapılıyor. Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından düzenlenen programla bugün istiska namazı ve ardından yağmur duası edilecek.
Konya’da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından 26 Ocak 2023 Perşembe (bugün) saat 14.00’te Musalla Namazgahında İstiska namazı sonrası yağmur duası edilecek.
Konya’da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu'ndan yapılan açıklamada, "Yağmur duasına tüm kardeşlerimiz davetlidir. Rabbimize rahmet, bereket için duada bulunacağız tüm kardeşlerimizi bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.
İSTİSKA NAMAZI NEDİR?
Nafile namaz olan istiska namazı yağmur yağması için kılınan namazdır. Namaz sonunda yağmur duası yapılır.
Sözlükte “su vermek, sulamak, yağmur yağdırmak” anlamındaki saky kökünden türeyen ve “su istemek” mânasına gelen istiskā, terim olarak yağmur yağdırması için Allah’a özel bir şekilde dua etmeyi ifade eder.
Saky kökünün çeşitli türevleri Kur’ân-ı Kerîm’de birçok yerde, istiskā ise iki âyette geçmektedir. Bunlardan birinde Hz. Mûsâ’nın kavminin kendisinden su istediği (el-A‘râf 7/160), diğerinde ise Hz. Mûsâ’nın kavmi için Allah’tan su dilediği (el-Bakara 2/60) ve Allah’ın emriyle asâsını taşa vurması üzerine on iki pınarın fışkırdığı belirtilir. Ayrıca Hz. Hûd ve Nûh’un kavimlerinden, üzerlerine bol yağmur göndermesi ve kendilerine bolluk, bereket ve güç vermesi için Allah’tan bağışlanma dilemelerini istedikleri ifade edilir (Hûd 11/52; Nûh 71/10-12). Hz. İbrâhim’in de çocuklarına ilâhî adlardan birini öğretip onunla istiskāda bulunmalarını ve yardım dilemelerini öğütlediği rivayet edilir (İbn Sa‘d, I, 48).
Hz. Peygamber’in (SAV) daha çocukken dedesi Abdülmuttalib ile birlikte yağmur duasına çıktığı bilinmektedir (İbn Sa‘d, I, 90). Allah resulü Peygamber olduktan sonra Resûlullah’ın yağmur duası yaptığına dair çok sayıda hadis rivayet edilmiştir.
Bu rivayetlerde, cuma hutbesi sırasında bir kişinin ayağa kalkıp kuraklıktan şikâyet ederek Resûl-i Ekrem’den yağmur için dua etmesini istemesi üzerine Resûlullah’ın dua ettiği ve minberden daha inmeden (veya camiden çıkmadan) yağmurun başladığı (Buhârî, “İstisḳāʾ”, 6-8, 21, 24; Müslim, “Ṣalâtü’l-istisḳāʾ”, 8-9), ashapla birlikte yağmur duasına çıktığı ve kıbleye dönerek dua ettiği, ridâsını ters çevirdiği, sonra iki rek‘at namaz kıldığı (Buhârî, “İstisḳāʾ”, 4; Müslim, “Ṣalâtü’l-istisḳāʾ”, 2, 4), bu namazda kıraati sesli yaptığı (Buhârî, “İstisḳāʾ”, 16, 17), bazı rivayetlerde namazdan söz edilmediği (Buhârî, “İstisḳāʾ”, 1; Müslim, “Ṣalâtü’l-istisḳāʾ”, 1), bazılarında ise namazgâhta hutbe okuyup dua ettikten sonra iki rek‘at namaz kıldırdığı (Ebû Dâvûd, “Ṣalâtü’l-istisḳāʾ”, 1, 2) veya önce namaz kıldırıp sonra hutbe okuduğu (İbn Mâce, “Ṣalât”, 153) belirtilmektedir.
Farklı yer ve zamanlarda vuku bulan olaylarla ilgili bu rivayetler bütün olarak değerlendirildiğinde yağmur duasının bazen cami içinde, bazen şehir dışına çıkılarak yapıldığı, halkı tövbe ve duaya davet amacıyla bir hutbe okunduğu ve iki rek‘at namaz kılındığı, bazen de yalnız duayla yetinildiği anlaşılmaktadır.