Konya’da Havuç Üretiminde Verim Yüzde 500 Arttı

Konya’da Havuç Üretiminde Verim Yüzde 500 Arttı

Konya’da 80 bin dekarlık alanda gerçekleştirilen havuç üretimi, teknolojik aletlerle son 20 yılda %500 verim artışı sağladı. Türkiye’nin havuç ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Konya, üretimde kalitenin yanı sıra verimi de artırmayı hedefliyor.

Konya’nın tarım arazilerinin %47’si tarımsal üretim için kullanılıyor. Bu arazilerden 80 bin dekarlık kısmında ise Meram ilçesi Kaşınhanı yöresinde havuç üretimi yapılıyor. İlkbahar aylarında yapılan ekim sonrası başlayan hasat, teknolojik makinelerle kolaylıkla gerçekleştiriliyor. Havuçlar, söküm makineleri ile toplanıp kamyonlarla fabrikalara taşınıyor. Fabrikalarda yıkanan ve paketlenen havuçlar, yılın 11 ayında Türkiye pazarına sunuluyor.

Konya’da Havuç Üretiminde Verim Yüzde 500 Arttı

"Teknolojiyi En İyi Şekilde Kullanmaya Çalışıyoruz"

Havuç üreticisi Oğuzhan Özcan, tarımda teknolojinin önemine dikkat çekerek, “Havalı mibzer, büyük traktörler, dronla ilaçlama sistemleri gibi teknolojilerle verimimizi artırıyoruz. Hedefimiz, paketleme sistemine geçmek ve daha kaliteli üretim yapabilmek. Bu sayede üretim maliyetlerimizi de düşürmeyi planlıyoruz. 20 yıl öncesine kıyasla %500 oranında bir verim artışı sağladık,” dedi.

Konya’da Havuç Üretiminde Verim Yüzde 500 Arttı

Üretici-Tüketici Arasındaki Fiyat Farkı

Özcan, havuç fiyatlarındaki üretici-tüketici arasındaki farkın artan masraflardan kaynaklandığını belirterek, “Konya’da havucun kilogram fiyatı 4-6 lira arasında değişiyor, ancak İstanbul’da tüketiciler 15-20 liraya satın alabiliyor. Aradaki fiyat farkı, nakliye, pazarlama ve komisyon masraflarından kaynaklanıyor,” ifadelerini kullandı.

Konya’da Havuç Üretiminde Verim Yüzde 500 Arttı

Konya Havuçlarının Yurt Dışı Pazarı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya’daki havuçların yurt dışı pazarında da tercih edildiğini belirterek, “Konya’nın Kaşınhanı Mahallesi’nde 80 bin dekarlık alanda yaklaşık 500 bin ton havuç üretiliyor. Bu üretim Türkiye’nin havuç ihtiyacının %70’ini karşılıyor. Ayrıca havuçlarımız, rengi, aroması ve kalitesiyle yurt dışı pazarında da büyük talep görüyor,” şeklinde konuştu.

Konya’da Havuç Üretiminde Verim Yüzde 500 Arttı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.