Korkulan olmaya başladı: Kuyulardan tuzlu su çıkıyor

Korkulan olmaya başladı: Kuyulardan tuzlu su çıkıyor

Karaman'ın Akçeşehir beldesinde tarımsal sulamada kullanılan kuyulardan tuzlu su çıkması, yöre çiftçisini endişelendiriyor. Özellikle elma üretiminin yoğun olduğu bölgede, sulanan elma ağaçları kurumaya başladı.

Karaman'ın Akçaşehir beldesinde, Konya'nın Karapınar ilçesine sınır olan bölgede obruk sayısının her geçen yıl artmasıyla birlikte, şimdi de tarımsal sulamada kullanılan kuyulardan tuzlu su çıkmaya başladı. Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, bu durumu yakından inceleyerek, "Artık korkulan olmaya başladı," dedi.

Bayram, Karaman Ovası'nda yer altı sularının alarm verdiğini ve Türkiye'yi besleyen ovalardan biri olan Karaman'a dış havzalardan su getirilmesinin zaruri olduğunu belirtti. "Şu anda Türkiye'de yaklaşık 370 bine yakın yer altı su kuyusu var. Bu kuyuların hepsinden su çekiliyor. Yeterli yağışlar olmadığı için yer altı suları tükenme noktasına geldi," diyerek durumu endişeyle aktardı.

Korkulan olmaya başladı: Kuyulardan tuzlu su çıkıyor

Çiftçiler Tehlikeyle Yüzleşiyor

Çiftçi Osman Özel, bu yıl bahçesinin veriminden hiç memnun olmadığını belirterek, "Komşu çiftçimiz tarlasına iki kez fasulye ekti, hiç verim alamadı. Daha sonra kuyusunun suyunu tahlil ettirdi ve suda yoğun tuz çıktı," diye ifade etti. Kendilerinin de aynı kuyuya ait suyu tahlil ettirdiklerini ve tuz oranının yüksek olduğuna dair rapor aldıklarını belirten Özel, bu durumun tarıma elverişli olmadığını vurguladı.

Osman Özel, "Böyle giderse 2 yıla kadar buraları terk ederiz," diyerek çiftçilerin geleceğine dair kaygılarını dile getirdi. Akçaşehir beldesindeki bu tuzlu su sorunu, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor.

Korkulan olmaya başladı: Kuyulardan tuzlu su çıkıyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.