Diyetisyen Ertan Akpolat
Koronavirüste Beslenme Önerileri
Son zamanlarda artarak devam eden pandemi dolayısıyla sıkça aldığım sorular üzerine bir yazı yazmak istedim. Öncelikle Hastalıktan korunmak için insanlar ile aramıza en az 1 metre mesafe koymalı, ellerimizi yüzümüze yaklaştırmamalıyız. Öksürük, yüksek ateş, nefes darlığı ile kendini gösteren korona virüsü 7 gün içerisinde kendini belli ediyor. Kronik hastalığı olan bireyler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi yetersiz kişiler risk grubunda ancak herkes korona virüse yakalanabilir. Bağışıklık sistemi bu noktada önem kazanıyor. Bağışıklık sistemi anne karnından itibaren başlayarak gelişen ve vücudu virüslere karşı koruyan bir vücut savunma mekanizmasıdır. Yeterli ve dengeli bir diyet ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Korona Virüste Dikkat Edilmesi Gerekenler;
Korona virüsün bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Bu dönemde alınacak gıdaların olabildiğince besleyici, raf ömrü uzun ve dayanıklı olması uygun olacaktır. Bu zor dönemi olabildiğince rahat atlatmak için seçilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması dengeli beslenme yönünden büyük önem taşımaktadır. Özellikle karnabahar, lahana, kabak, brokoli, biber, turp, havuç, patates; meyvelere ise elma, portakal, greyfurt, mandalina ve dayanıklı sebze ve meyveler satın alınmalıdır. Dayanıklı sebzelerin raf ömrünü uzatmak için yıkanmadan ve kesilmeden buzdolabında saklanmaları gerekmektedir. Yeşil, kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri, barbunya ve benzeri gıdalar her gün tüketilebilirler. Haftada en az iki defa tüketilmesi önerilen balığın tazesinin bulunamadığı durumlarda donmuş veya konserve ton balığı alternatiflerinin karantina durumlarına karşı evde bulundurulması önerilebilir.
C vitamini içeren meyveler ve sebzeler, yüksek antioksidan etkileriyle bilinir. Her gün portakal, kivi, limon, biber gibi yüksek C vitamini içeren meyveler ve sebzeler tükettiğinizde vücudunuzun virüsle savaşına katkı sağlamış oluruz.
Enginar, karaciğer dostudur. Karaciğeri güçlendiren enginarın tüketimi arttıkça bağışıklık sistemi de güçlenir. Enginar ayrıca kanı temizleme özelliğine de sahiptir. Bu günlerde bol bol enginar tüketmekte fayda var.
Tüketimine Dikkat Edilmesi Gerekenler;
Kan şekerini hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz ekmek de dahil hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren hazır soslar, cips, patlamış mısır ve tuzlu kurabiyeler gibi besinlerin tüketimini sınırlandırmamız gerekir.
Bunun yanı sıra enerji içeriği yüksek alkollü içeceklerin de vitamin, mineral emilimini olumsuz etkileyebildiği ve uyku problemlerine yola açabildiği için tüketimi mümkün olduğunca sınırlı olmalıdır.
Alkol tüketiminin korona virüs enfeksiyonunu önlediğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığı gibi, içinde etil alkol yerine metil alkol bulunan sahte içkiler de çok ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir.
Günlük olarak dengeli beslenme için yiyecekler önceliğimiz olsa da sağlıklı ve yeterli beslenmede eksiklik yaşayan kişilerin günlük vitamin takviyeleri almaları da bu süreç için önemlidir.
Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlıklı günler dilerim.
https://www.instagram.com/dyt.ertanakpolat/