KTO Karatay

KTO Karatay Üniversitesi’nde “zil” çaldı


Konya Selçuk Üniversitesi, Mevlana Üniversitesi 2010 yılı Eğitim ve öğretimine ayrı ayrı yapılan törenlerle başladılar. Dün de Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi’nde 2010-2011 yılı Eğitim ve Öğretime törenle başlanıldı. Zaman tüneli içinde geçmişe dönüyorum ve hafızamı canlandırıyorum. 13 Haziran 1963 günü dönemin Başbakan’ı Süleyman Demirel, Meram Dutlukırı’nda bulunan Krom Magnezit Fabrikası’nın temelini atarken Şair Feyzi Halıcı’nın şu şiirini kürsüde okur:

“Tarih ve kültür şehri olmanın gururunu

Elbet bilim adına taşır ve tatlı sitem

Yağmur beklercesine kurak topraklarıma

Ne zaman açılacak benim üniversitem”

 

Ve Selçuk Üniversitesi’nin açılması için söz veriyor Süleyman Demirel, 1967 yılında İstanbul’da yapılan “Konya Selçuk Öğrenci Yurdu’nun açılışında da Selçuk Üniversitesi’nin açılma sözünü tekrarlıyor Süleyman Demirel. Bu konuşmalar bu sözler dalga dalga büyüyor ve gün geliyor Konya Selçuk Üniversitesi açılıyor.

Tarih 28 Ocak 1977 Cuma saat 14.00 yer Selçuk Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi binası.

Konuşmacılar:

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Rıza Çetik

Konya Valisi Oktay Başer

Konya Belediye Başkanı Yılmaz Kulluk

Konya Selçuk Üniversitesi Yardım Derneği adına M. Sıtkı Bilgin

Milli Eğitim Bakanı A. Nail Erdem

Başbakan Süleyman Demirel

Zaman tüneli içerisinde yine hafızamı tazeliyorum ve uzaklara gitmiyorum. 2005 yılından bugünlere gelmeye çalışıyorum.

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez “Konya’ya bir üniversite kazandıracağız” sözleri başında büyük yankılar uyandırıyor. Binlerce on binlerce kişi üniversite’nin kurulacağına inanıyorlar fakat bir elin 10 parmakları kadar azınlıkta olanlar ise inanmıyorlar ve “kurulamayacağı” iddiasında bulunuyorlar.

Fakat şimdi üniversite eğitim ve öğretime başlıyor bu inanmayanlar ne diyorlar ne düşünüyorlar bunu bilmek de zorlanıyorum.

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez’in sözlerinden yola çıkarak tarih tarih kurulma aşamasını bir daha paylaşmakta fayda görmekteyim:

12 Kasım 2008 tarihinde sizlerinde katıldığı törenle başladığımız inşaat çalışmalarında geldiğimiz noktayı sizlerin aracılığı ile kamu oyumuzla paylaşıyoruz. Üstün bir gayretle çalışmanın eseri olarak kısa süre içerisinde akademik ve idari yapılanmamıza paralel olarak eğitim bloğumuzun fiziki yapılanmasını tamamladık. Bugün üniversitemiz yakın kontenjan olarak ayırdığı 480 öğrencisiyle eğitime başlamaya hazır hale gelmiştir.

İnşaat çalışmalarımız ve tamamlanan eğitim bloğumuzun son durumu hakkında değerlendirmede bulunmadan önce KTO Karatay Üniversitesinin Konya için gerekliliğinden bahsetmek istiyorum.

Geçmişte olduğu gibi bugünde Konya Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biridir. Bizler Ticaret Odası Yöneticileri olarak sanayi ve ticaretin gelişimini sağlamak için önce uluslar arası fuar alanlarımızı Konyamıza kazandırdık ardından bu gelişimi eğitim temeline oturtmak amacıyla üniversite kurma hedefimizi ortaya koyduk. Buradaki amacımız yüksek standartta bir üniversite çatısı altında üretimden meslek eğitime teknolojiden dış ticaret konularına kadar bir çok alanda çalışma yapmanın verdiği imkanını şehrimizin ekonomik potansiyeli ile birleştirmektir.

Bu noktadan hareketle şehrimizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir üniversiteyi kurmak için 24 Haziran 2005 tarihinde Konya Ticaret Odası Meclis toplantısında KTO Eğitim ve Sağlık Vakfının kuruluş kararını aldık. Buradan her tarihi kararımızda arkamızda olan ve desteğini esirgemeyen meclis üyelerimize tekrar teşekkür ediyorum.

Meclisimizin aldığı Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfının kurma kararı ile yoğun bir çalışma sürecine girdik.

30 Eylül 2005 tarihinde vakıf kurma konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığından uygun görüş aldık.

15 Aralık 2005 tarihinde yasal kuruluşunu gerçekleştiren vakfın üniversite kurma konusunda vakıflar Genel Müdürlüğüne müracaat etmiştik. Diğer taraftan 8 Mayıs 2006 tarihinde Selçuk üniversitesi senatosu talebimiz üzerine KTO Karatay Üniversitesi’nin hamisi olmayı taahhüt eden kararı almıştır.

Vakıflar genel müdürlüğünden 23 Ocak 2007 tarihinde üniversite kurma izni alınmıştır.

Bu kararla birlikte üniversite kuruluş izni için gerekli olan fizibilite raporlarını hazırlayarak 7 Ağustos 2007 tarihinde yüksek öğretim kurulu başkanlığına müracaat ettik.

6 Kasım 2008 tarihinde YÖK’ün onayının alınmasının ardından 12 Kasım 2008 günü üniversitemizin temelini atarak yasal süreye paralel olarak inşaat çalışmalarına da başladık.

Üniversitemiz Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 23 Haziran 2009 tarihinde kabul edilen kanunla tüzel kişiliğine kavuşmuş ve bu kanun 7 Temmuz 2009 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kuruluş kanunumuza göre KTO Karatay Üniversitesi rektörlüğüne de 17 Aralık 2009 tarihinde YÖK tarafından Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu kurucu rektörümüz olarak atanmıştır.

4 Ekim 2010 Pazartesi günü de Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi 2010-2011 Eğitim ve Öğretim Yılına merhaba dedi.

Karatay Üniversitesi’nin ileriki yıllarda bilimsel yayınlara ağırlık vereceği bir gerçektir. İlk yayını da ilk açıldığı güne ayıracaklarını açılışta yapılan konuşmalara ilk dersi ve öğrencilerin isimlerini bir bir kitapta toplayacaklarını ümit ederken emeği geçenlere teşekkür eder eğitim ordusuna ve öğrencilere başarılar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.