"Küçük kalp daha sağlıklı"

"Küçük kalp daha sağlıklı"

UÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydınlar:- "Kalp kapağı hastalıkları, romatizmal kalp hastalıkları kalbi büyütür. Kalbi besleyen koroner damarların daralması veya tıkanması da bu hayati organı büyüten sebepler içindedir. Hiper

BURSA (AA) - BÜŞRA NUR ÖZCAN - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Aydınlar, büyük kalbin hastalık belirtisi olduğunu ifade ederek, koroner damarların daralması, hipertansiyon, kalp kapağı ve romatizmal kalp hastalıklarının kalbi büyüttüğünü söyledi.

Aydınlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp büyüklüğünün cinsiyete ve yaşa göre değiştiğini anlattı.

Kalp büyüklüğünün ekokardiyografiyle net ölçülebildiğini belirten Aydınlar, "Genellikle herhangi bir sebeple hastanın röntgeni çekiliyor. Akciğer grafisinde kalbin büyük olduğu görülüyor ve derhal bir doktora gitmesi öneriliyor. Bu şekilde gelen pek çok hasta var" diye konuştu.

Kalbin büyüdüğü belirlendiğinde mutlaka altında ciddi hastalık olduğunu düşünmek gerektiğine dikkati çeken Aydınlar, "Bu açıdan bakılınca 'küçük kalp iyidir' düşüncesi, kısmen doğru oluyor" dedi.

Aydınlar, kalp büyümesinin hastalığa işaret ettiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Kalp kapağı hastalıkları, romatizmal kalp hastalıkları kalbi büyütür. Kalbi besleyen koroner damarların daralması veya tıkanması da bu hayati organı büyüten sebepler içindedir. Kalp kasıyla ilgili bazı hastalıklar, kalbi büyütür ve bunlar oldukça tehlikeli hastalıklardır. Toplumsal en önemli hastalıklarımızdan hipertansiyon da önemli. Bu rahatsızlık, toplumun en az yüzde 30 hatta daha fazlasında görülüyor.

Hipertansiyon da kalbi büyüten sebeplerin ilk sıralarında yer alıyor. Bu açıdan baktığımızda da kalp büyüklüğü gerçekten ciddi bir problemdir."

- "Kalp, büyüyerek savunma mekanizması geliştiriyor"

Aydınlar, kalbin savunma amacıyla büyüdüğünü vurguladı.

"Bu büyüme, belirli bir limitten sonra kalbin aleyhine olmaya başlar ve tedavi edilmesi gereken bir problem olarak karşımıza çıkar" diyen Aydınlar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Vücutta gelişen olumsuzluklara, hastalıklara karşı sadece kalp değil, bütün organlar savunma mekanizmaları geliştiriyor. Bu savunma mekanizmaları başlangıçta organizmanın lehine, iyiye doğru gitmesine yol açtığı halde belirli bir huduttan sonra organizmanın aleyhine olmaya başlıyor ve tedavi edilmesi gereken bir problem haline geliyor.

Kalp büyüklüğünün tedavisi, esas hastalığın tedavisiyle mümkün olur. Bunun önüne geçtiğimizde, söz gelimi hipertansif bir hastada kan basıncının düzenlenmesi, normal hudutlara çekilmesi, kalbin daha fazla büyümesine engel olacağı gibi uzun vadede kalbin normal hudutlara gelmesini de sağlayabilir." 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı