"Kur ve ÖTV artışları otomobil fiyatlarında daha çok hissedilecek"

"Kur ve ÖTV artışları otomobil fiyatlarında daha çok hissedilecek"

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülan:- "Kur ve ÖTV artışı araç fiyatlarına bugüne kadar çok yansıtılmadı ama bu baskı bundan sonra daha fazla hissedilecek"- "(Referandum) Halkın vereceği karar ne olursa olsun, Türkiye'nin büyüme trendinin devam edeceğine in

İSTANBUL (AA) - MÜCAHİD EKER - Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve kur artışlarının araç fiyatlarına bugüne kadar çok yansıtılmadığını ama bu baskının bundan sonra daha fazla hissedildiği bir döneme girildiğini söyledi.

Gülan, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye otomotiv pazarında ocak ayı rakamlarının iyi çıktığını, ancak şubat ayında satışların geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 azalarak 47 bin düzeyinde gerçekleştiğini aktardı.

Bu düşüşte kasım ayı sonunda yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesinin etkisine değinen Gülan, "Bundan önceki senelerde de görüldüğü üzere ÖTV artışının etkisi, takip eden dördüncü ayda başlıyor ve piyasayı 24 ay boyunca etkiliyor. Burada da ÖTV artışından sonraki dördüncü ayla beraber pazarın olumsuz etkileneceği bir döneme girdik gibi gözüküyor." dedi.

Son dönemde birçok sektöre destek sağlanırken otomotivde bunun yapılmadığına işaret eden Gülan, yine de kurların aşağı gelmesiyle piyasada tekrar bir rahatlama olmasını ve pazarın 2017'yi çok büyük bir düşüş yaşamadan geçen senenin biraz altında tamamlamasını beklediklerini dile getirdi.

Gülan, markaların elinde az da olsa 2016 model araçların bulunabildiğini ifade ederek, "Sektör ÖTV artışına stokla yakalandı. Normalde ekim, kasım ayı dışında böyle bir stok tutmazdı. Fakat bunu da biraz avantaja dönüştürdü. Araç Türkiye'ye girmiş olduğu için kur ve ÖTV artışı bugüne kadar fiyatlara o kadar çok yansıtılmadı ama dördüncü aydan sonra bu baskı daha fazla hissedilmeye başlayacak." değerlendirmesinde bulundu.


- "İkinci elde garanti düzenlemesi pazarı büyütür"


Alp Gülan, OYDER olarak Başbakan Binali Yıldırım'la görüşerek ekonomik ömrünü tamamlamış araçlarla ilgili bir sunum yaptıklarını ve ikinci el araç ticaretiyle ilgili uygulamaya yönelik problemli konuları paylaştıklarını söyledi.

Türkiye'de 3,5 milyon aracın 20 yaşın üzerinde bulunduğuna dikkati çeken Gülan, bununla ilgili bir çalışma yapılmasının hem çevre hem de ekonomi açısından önemli olacağını bildirdi.

Gülan, referandum sürecinin pazara etkisine ilişkin soru üzerine şunları kaydetti:

"Referandum bazı kişilerin alım kararında bir öteleme yapmasına sebebiyet verse de Türkiye'nin bir dinamiği var. Bu iç dinamik zaten belli sayıda aracın her halükarda satılmasını imkan veriyor. O sebeple bu süreçte satışlarda bir miktar daralma olsa da bunun yılın ikinci yarısında telafi edileceğini ve yılın 2016'ya benzer kapanacağını tahmin ediyoruz. Halkın vereceği karar ne olursa olsun, Türkiye'nin büyüme trendinin devam edeceğine inanıyorum. Çünkü Türkiye'nin dinamikleri kuvvetli."

Otomotiv kredisi faiz oranı ve vadesinde konuttaki gibi bir düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Gülan, ekonomik ömrünü tamamlamış hurda aracını geri dönüşüm merkezine iade edecek kişilere yeni araç alımında daha uzun vadeli kredi kullandırılması gerektiğini, bunun pazarı canlandıracağını söyledi.

Alp Gülan, ikinci el araç satışında garanti verilmesi zorunluluğu getiren düzenlemeye ilişkin, "Arabasını satan kişinin belli bir süre garanti vermesi mecburiyetini getiren bu düzenleme, bugüne kadar hep düzensiz gitmiş sektöre bir standart sağlayacak. Sektördeki yanlış uygulamalara çözüm sunacak. Arabasındaki hasarı gizleyen kişi için sorumluluk oluşturacak. Sektöre danışılarak yapılan bu tür düzenlemeler pazarın büyümesine, derinleşmesine yardımcı olur." yorumunu yaptı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı