Kurban Bayramı'na doğru
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Çiçek:- "Özellikle kalp damar, obezite, diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları olan bireyler, yağlı etler yerine az yağlı ve yağsız etleri aşırıya kaçmadan kısıtlı miktarlarda tüketmelidir"
İSTANBUL (AA) - İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Şubesinde görevli Diyetisyen Özlem Çiçek, Kurban Bayramı'nda et tüketiminin arttığına dikkati çekerek kalp damar, obezite, diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara sahip bireylerin daha az yağlı ve yağsız etleri aşırıya kaçmadan tüketmeleri gerektiğini bildirdi.
Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları aşırı et tüketimi konusunda uyardı.
Etin sindirimi zor bir besin olduğunu anlatan Özlem Çiçek, "Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketimi oldukça artmaktadır. Özellikle kalp damar, obezite, diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları olan bireylerin beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu bireyler, yağlı etler yerine az yağlı ve yağsız etleri aşırıya kaçmadan kısıtlı miktarlarda tüketmelidirler" diye konuştu.
Yeni kesilmiş hayvanların etinin hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa neden olduğunu da kaydeden Çiçek, "Bu nedenle özellikle mide bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında bir kaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Yeni kesilmiş et midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur" ifadelerini kullandı.
Güne kurban etiyle başlamanın yanlış olduğunu aktaran Çiçek, Kurban Bayramı'nda da güne kahvaltıyla başlamanın önemli olduğunu belirtti.
Kurban Bayramı'nın geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine kuyruk veya iç yağ ya da tereyağ eklenmeden kendi suyuyla pişirilmesi gerektiğini de kaydeden Çiçek, sakatatların da özellikle kalp damar hastalığı riski taşıyan kişiler tarafından tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.
Etlerin saklanmasının da büyük önem taşıdığını kaydeden Çiçek, "Etler tek seferde kullanılacak kadar küçük miktarlarda buzdolabı poşetine konularak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta saklanırken, derin dondurucuda eksi 18 derecede daha uzun süre saklanabilir" dedi.
AA
Kaynak: