Küresel Güney-Güney Kalkınma Fuarı 2017
BM Direktörü Chediek: - "Üçgensel işbirliği yaparak hedeflere varmayı planlıyoruz"- Büyükelçi Holguin:- "Gelişmekte olan ülkelerin kalkınma fonlarına ihtiyacı var"
ANTALYA (AA) - BM Genel Sekreterinin Küresel Güney-Güney İşbirliği (GSSD) Temsilcisi ve GSSD Direktörü Jorge Chediek, üye devletlerin hükümetlerini teşvik ederek, üçgensel işbirliği yaparak hedeflere varmayı planladıklarını söyledi.
Birleşmiş Milletler koordinasyonunda, Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen, "9. Küresel Güney-Güney Kalkınma Fuarı", Antalya Belek Turizm Bölgesinde bulunan bir otelde başladı.
Chediek, 37 genel kurul, çözüm formları, 3 liderlik yuvarlak masa toplantısının yapılacağı fuarda, ülkelerin insani yardım ve işbirliği ajanslarının departmanları temsilcilerinin katılacağını ifade etti.
77 Grubu adına konuşan Büyükelçi Galo Andres Yepez Holguin, gelişmekte olan ülkelerin kalkınma fonlarına ihtiyacı olduğunu, bu tür fuarların da hem ekonomik işbirliği hem teknoloji transferi adına çok önemli olduğunu bildirdi. Holguin, "Güney halklarının buna ihtiyacı var, gelişmiş ülkelerin desteklerinin artırılması gerektiğini düşünüyoruz. İyi tartışmalara ihtiyacımız var, o nedenle bu fuar Güney-Güney İşbirliğini geliştirmek için çok önemli." diye konuştu.
BM'nin En Az Gelişmiş Ülkeler Grubu Temsilcisi Fekitamoeloa Katoa Utoimamanu ise "BM 2030 Kalkınma Gündemi"ne göre kimseyi arkada bırakmamak gerektiğini, ana hedeflerinin eşitsizliği ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. Güney ülkelerinin iklim değişikliğinin olumsuz etkileri altında bulunduğunu, bu ülkelerde ekonomik çeşitlilik artırılması gerektiğine işaret eden Utoimamanu, Güney-Güney İşbirliğinin daha fazla geliştirilmesini istedi.
BM Kalkınma Programı Temsilcisi Magdy Martinez-Soliman da BM 2030 Kalkınma Gündemine ulaşmak için çalışma gruplarının son hızıyla çalıştığını dile getirdi.
Soliman, iklim değişikliğinin getirdiği şokların devam ettiğini, pek çok insanın hala iyi yaşam şartlarına ulaşamadığını, 1,4 milyar kişinin elektriğinin bulunmadığını, yüz binlerce insanın suya erişiminin olmadığını ve bugün insanlığın yüzde 10'unun hala son derece yoksulluk içinde yaşadığına değindi.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muavini Ursula Mueller, Türkiye'nin 6,4 milyar dolarlık insani yardımla dünyadaki en önemli donör ülkelerden biri olduğunu söyledi.
OECD Kalkınma Genel Sekreter Yardımcısı Mario Pezzini, kalkınma yardımlarının karmaşıklığını çözmek gerektiğini kaydetti.
Yaklaşık 120 ülkenin uluslararası yardım ve kalkınma kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı fuar 30 Kasım'a kadar açık kalacak.
AA
Kaynak: