Esat Çoğal
Küresel ısınma..
Küresel ısınma hani nerde?
Yılardır konuşuluyor, küresel ısınma, diye. Kış geldi, çok şükür kar yağışı da, yağmurlarda, bol bol yağdı, şu an bile Konya’da kar yağışı devam ediyor.
Küresel ısınma hikayeleri ile milleti karamsarlığa iten ve geleceğinden kaygı duymalarına yol açan haberlere atfen yazıyorum bu satırlarımı.
Güzel memleketimin güzel insanları gerekli tedbirleri yapıyorlar ki, memleketimiz, gelin gibi bembeyaz karlar altında. Sonbahar yağışlı geçti. Kış ayı olması gerektiği gibi gelip geçiyor. Küresel ısınma teorilerine göre hiç yağış olmaması gerekiyordu. Tamam geçen sene yağış pek olmadı ülkemizde. Ama bu senede bereketli geçiyor çok şükür. Bu yüzden böyle bir kış geçiriyorsak ben bundan sonraki kış aylarımızın da kış gibi geçeceğine inanıyorum.
Sonuçta bizler; su tasarrufu, enerji tasarrufu yaparak, naylon poşetlerimizi, teneke kutularımızı, pet su şişelerimizi, daha doğrusu petrol atıklarından yapılan bir çok çöpümüzü, sokaklarımıza doğamıza atmazsak, küresel ısınmaya da sebep olmayız diye düşünüyorum.
Küresel ısınmaya karşı bizler ne yapmaya devam etmeliyiz:
*Yeni nesil floresan ampul kullanmalıyız, enerji tasarruflu, çok kullandığımız 3 ampulü spiral florosan lambalarla değiştirmeliyiz ve yılda 150 kilo daha az karbondioksit tüketir ve 78 TL kâr ederiz.
*Çamaşır makinemizi ve bulaşık makinemizi, tam doldurmalıyız, böylece hem su hem de enerji tasarrufu yapmış oluruz. Faydası yılda 50 kilo karbondikosit ve 26 TL’ye denk geliyor.
*Geri dönüşümlü kağıt ürünleri kullanalım, özellikle yazıcınızdaki kağıdın yüzde 100 dönüşümlü olmasına özen gösterelim. Her kutu A4 kağıtta 2. 5 kilo karbondioksit tasarrufu yapmış olursunuz.
*Banyodan sadece 1 dakika erken çıkın. Su ısıtma masraflarının üçte ikisi uzun duşlardan kaynaklanıyor. Duşta 1 dakika daha az kalmamız yılda 125 kilo karbondioksit ve 128 TL kâr etmenizi sağlar. Alışverişte küçük paketli ürünler almalıyız
*Bir ürünün paketi ne kadar ekonomik kullanılmışsa o kadar az karbondioksit üretmiş demektir. Küçük paketli ürünler ayrıca çöp üretiminizi yüzde 10 azaltır. Bu da yılda 600 kilo karbondioksit az üretmenizi sağlar. Cebimizde de 1300 TL kalır.
*Şofbenin derecesini orta seviyede tutmalıyız. Şofbenin derecesine 46’dereceninin üzerine çıkarmazsanız yılda 220 kilo karbondioksit tasarrufu ve 39 TL kazanmış olursunuz. Ayrıca vücut 38 dereceye kadar olan ısılara dayanıklıdır, kombinizi 38 dereceye ayarlarsanız duştaki suyunuzu ayarlamanıza gerek kalmaz.
*Kaloriferi açacağınıza evinizin, yaylımlarını kontrolden geçirin, kapılarınıza, pencerelerinize, mutlaka fitil takın. Evinizin ısı derecesini en az 2 derece yükseltirsiniz. Elektrikli aletlerin fişini mutlaka çekin. Bu basit önlem yılda 500 kilo karbondioksit ve 325 TL’ye değer
*Televizyon, bilgisayar gibi elektrikli aletler stand by da kapalıyken bile % 80 elektrik harcar. Bunların fişini çekili tutarak yılda 500 kilo yani 330 TL kazanabilirsiniz. Toplamda israf ettiğimiz su parası haricindeki kazancımız 2250 TL den az değil. Ürettiğimiz karbondioksit ise 2000 in üzerinde.
Unutmayınız ki!
*Sebze ve meyvelerinizi su akıtarak yıkama yerine, boş bir kaba doldurarak yıkadığınızda yılda ortalama 15 ton suyu israf etmemiş oluruz.
*Çamaşır makinaları 180 litre su ile yıkama yapar, haftada bir kere az kullanmanız bile yılda 10 ton suyun boşa gitmesinin önüne geçer.
*Bulaşıkları makina da yıkayarak 25-41 ton suyu israf etmeyiz.
*Bir kişinin diş fırçalarken ya da tıraş olurken boş yere akıttığı miktar 12 ton sudur,
*Saniyede 1 damla boş yere akıtılan musluktan akan miktar yılda 1 ton sudur,
*Boş yere gayri ihtiyari çekilen sifondan kaybedilen ortalama 15 ton su,
*Bizler vatandaş olarak su tasarrufu yapmamanın yanı sıra doğamıza, tükettiğimiz kadar ağaç dikmeye özen göstermeliyiz
*Dünyadaki fazla karbondioksiti en iyi ağaçlar emer. Diktiğiniz her bir ağaç yılda 20 kilo karbondioksiti emer buyurun siz hesap edin. Ne kadar karbondioksit üretip ne kadar ağaç dikiyoruz? Unutmayalım ki peygamber efendimizin bir hadis-i şerifinde ne buyuruyor. Müslüman bir kimse pisliğini asla dışarıya atmaz. Sizden biriniz akarsudan abdest alsa bile israf etmesin.
Hoşca sağlıcakla kalın, ama en önemlisi, israf etmeyen adam gibi Müslüman kalın…