Kütahya'da hastalara "müzik terapisi"

Kütahya'da hastalara "müzik terapisi"

DPÜ Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, çalgı aletleri ve su sesi eşliğinde müzik dinletisiyle terapi uygulaması gerçekleştirildi

KÜTAHYA (AA) - Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, hastalara çalgı aletleri ve su sesi eşliğinde müzik dinletisiyle terapi uygulandı.

Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu (TÜMATA) kurucusu Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, düzenlenen etkinlikte, eşi Azize Andrea Güvenç ile müzik terapisinin faydalarını anlattı.

Müzik terapisinin modern tıpta yeniden keşfedildiğini belirten Güvenç, dünyada ve Türkiye'deki uygulamalardan bahsetti.  

Güvenç, Türk musikisinin ise 6 bin yıllık geçmişi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: 

"Kullandığımız musiki makamları, bin yıl önce Kuzey Hindistan ve Türkistan bölgelerinde olgunlaşmış. 'Bundan bin yıl önce bir insana şifa veriyor ise şimdi de verir' prensibinin bizi sonuca götürdüğünü de görüyoruz. Gazi Üniversitesi Algoloji Bölümü'nde, kronik ağrılı hastalara yönelik yaptığımız çalışmada, hastaların seanstan önce stres hormonlarına baktık, seanstan sonra yüzde 40 düştüğünü gözlemledik. Çocuk psikiyatrisi bölümünde otistik, spastik, hiperaktif ve mental retardasyon olan çocuklarla çalıştık. Seans sonunda öğrenme kabiliyetlerinin ve iletişimlerinin çoğaldığını gördük. Viyana’da Meidling Kliniği'nde komadaki hastalara uyguladık, bazı hastaların komadan çıktıklarını gördük."

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mithat Ekici de tıpta müziğin önemli yeri olduğunu, ilerleyen zamanlarda söz konusu uygulamaları Kütahya'da da kullanabileceklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından, ney, rebab, tar, mazhar, kılkopuz, dombra gibi çalgılar ve su sesi eşliğinde müzik dinletisiyle terapi uygulaması gerçekleştirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı