Ümit Savaş Taşkesen
Mahalle Cami’nizin Standardı Nedir?
Britanya’da ramazan... Ramazan yaklaştı. Britanya’ya geldiğimden bu yana burada geçireceğim ilk ramazan olacak galiba. Yurt dışında yaşamanın zorluğunu ya da imkanlarını yaşamadan bilmek çok kolay değil. Diline ve kültürüne yabancı olduğunuz bir mekanda, şehirde, ülkede size burayı bilinir kılacak bilgilere, kişilere ihtiyaç duyarsınız. Bu nereden alışveriş yapacağınızdan tutun da sınırlı olan bütçenizi nasıl ayarlayabileceğinize dair faydalı bilgiler konusunda yardıma ihtiyacınız vardır.
Böyle bir araştırma yaparken, Londra’da karşıma “Muslim Directory” adlı bir rehber geçti. Rehber, Britanya’da yaşayan müslüman topluma cenazelerinden elbise mağazalarına, kasaptan marangoza, kitapçıdan dişçiye, camilerden islami vakıflara uzanan geniş bir yelpazede bir hizmet sunuyor...
Bunun neden önemli olduğunu düşündüğünüzde, örneğin dişçiye gittiğinizde size yazılan ilacın içinde haram olan şeylerin bulunmaması için gittiğiniz dişçi ya da doktorun bu duyarlılığa sahip olması önemli. O yüzden doktor seçimi ve rehberin önemini yaşayan bilir.
Benim sizinle paylaşmak istediğim şey ayrı. Rehbere gözatarken, kitapçığın sonunda rehberde yer almak isteyen işyeri, kişi ve kurumlar için başvuru formu dikkatimi çekti. Yaptığınız iş, adres, detaylar vs. Doldurup, rehberde yer almak için başvuru yapıyorsunuz. Formlardan bir tanesi ise, camiler için hazırlanmış. Rehberde yer alacak cami ve islam merkezleri formunda istenen bilgilere göz attığımda hayli şaşırdım ve düşündüm. Birden aklıma, Cami’nin Türkiye’de mahalle ya da şehirdeki öneminin neler olabileceğini düşündürten bir formdu bana.
Formdaki seçenekleri okuduğumda, Camilerimizin fonksiyonlarının ne kadar dar olduğunu gördüm. Formda istenen nitelikteki cami ya da merkezler, toplumun, hayatın tam kalbinde yer alan önemli bir fonksiyon görürken, bu formu şizin ya da diyanetin Türkiye’deki camilere uyguladığınızda ortaya çıkan değerlendirmeyi merak ediyorum...
Form’da neler var, hep birlikte bir göz atalım isterseniz...
1.Caminin adı, adresi, telefon numarası, faks ve veb sitesi...
2. erkekler için namaz kılınacak yer kapasitesi-kaç kişi
3. kadınlar için namaz kılınacak yer kapasitesi-kaç kişi
4.Arapça / kuran’ı kerim sınıfları olup olmadığı
5.Hadis/Tefsir sınıfları var mı
6. İngilizce, Matematik, Fen dersleri öğretimi yapılıyor mu?
7.Evlenme törenleri vb aktivitelerin yapılabileceği bir salonu var mı
8.Cenaze işlemlerinin yapılabileceği, gasilhane vs. Var mı
9.Caminizin danışmanlık ve rehberlik hizmetleri var mı
Caminizde yapılan herhangi bir sportif /sosyal aktivite var mı?
Caminizde çocukları Sünnet ettirme hizmeti sunulmaktamıdır?
İşte, bu gibi cami standartları benim dikkatimi çeken başlıklar arasında yer alıyor... Yurt dışında yaşıyorsanız, bulabildiğinizde, cami sadece namaz kılınan yer olmanın ötesinde, böylesine hayatın içinde önemli fonksiyonları bünyesinde toplayan merkezi bir rol iştigal ediyor... Kaldı ki, namaz kılınacak yer çok önem arzetmiyor... parklarda, uygun yerlerde namazın kılınması, İngiltere özelinde çok bir sorun oluşturmuyor ve çok yadırganmıyor. Yadırganıyor olsa dahi, ırkçılık ya da ayrımcılık konusundaki kanunlar çok keskin olduğu için insanlar tepkisini göster-e-miyor olabilir.
Sahi mahalledeki caminizin standardı nedir?