Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi Genişletildi
Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin sınırları yeniden belirlendi. 37 bilim insanının katkılarıyla hazırlanan raporlar doğrultusunda hassas ekosistem alanları koruma altına alındı.
Marmara Denizi’nde 2021 yılında yaşanan müsilaj krizinin ardından hazırlanan "Marmara Denizi Eylem Planı" çerçevesinde, bölge özel çevre koruma altına alınmıştı. Bu kapsamda 1.2 milyon hektarlık alan Kasım 2021'de "Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edilmişti. Yeni alınan karar ile bu bölgenin sınırları genişletilerek Bandırma-Yenice Köyü, Kumkent, Kumkale Deltası ve Uçmakdere gibi ekosistem açısından hassas alanlar koruma altına alındı.
Endemik Türler ve Biyolojik Çeşitlilik Araştırıldı
"Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilanından sonra İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ve çeşitli üniversitelerden 37 akademisyenin katılımıyla, 104 istasyonda biyolojik çeşitlilik araştırmaları yapıldı. Marmara Bölgesi'ndeki adalarda 9’u endemik olmak üzere 815 bitki türü, 10 sürüngen ve 51 memeli türü tespit edildi. Ayrıca, Prens Adaları, Marmara Adası, Kapıdağ Yarımadası ve diğer adalarda birçok kuş türünün varlığı da belirlendi.
Biyolojik Koridorun Önemi
Marmara Denizi ve Adalar bölgesi, Karadeniz ile Akdeniz arasındaki biyolojik çeşitlilik için kritik öneme sahip bir biyolojik koridor olarak değerlendiriliyor. Bölgenin bu özelliği bilimsel verilerle desteklenerek korunmasının gerekliliği bir kez daha vurgulandı. Deniz, ada ve kıyı ekosistemlerinin birbiriyle etkileşim içinde olduğu ve bu ekosistemlerin korunması gerektiği raporlarla kayıt altına alındı.
4 Yeni Bölge Koruma Altına Alındı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin sınırları genişletildi. Buna göre, Balıkesir'in Bandırma-Yenice köyünde 485 hektar orman alanı, Çanakkale Kumkent bölgesinde 195 hektarlık alan, Çanakkale Kumkale Deltası'nda 108 hektar, Tekirdağ Uçmakdere'de ise 138 hektar orman alanı koruma bölgesine dahil edildi.
Ekosistemin Restorasyonu Devam Edecek
Yeni kararla birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'ndeki ekosistemin restorasyonu ve korunması için gerekli önlemleri alacak. Bölgedeki eşsiz biyolojik döngünün sürdürülebilmesi amacıyla bilimsel çalışmalar da aralıksız devam edecek.
Kaynak: