Mars yüzeyinden inanılmaz kareler
NASA'nın Mars yüzeyine indirdiği kaşif robot Curiosity, yeryüzüne yeni fotoğraflar göndermeyi sürdürüyor
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) inceleme ve analiz yapması için 6 Ağustos 2012 günü Mars yüzeyine indirdiği otomobil boyutundaki kaşif robot Curiosity, yeryüzüne yeni fotoğraflar göndermeyi sürdürüyor.
Dünyaya uzaklığı yörünge hareketine göre 55 ile 401 milyon kilometre arasında değişen Mars'ta; mineral yapısı, organik bileşikler, su, karbondioksit miktarı, radyasyon, iklim ve yaşam izleri araştıran Curiosity, şu ana kadar Mars Bilim İstasyonu'na çok sayıda veri ulaştırdı.
Kafiş robot en son 17 Aralık günü, hassas kemeraları ile topladığı önceden su bulunduğu izlenimi veren kurak bir arazinin görüntülerini gönderdi. NASA merkezdeki uzmanlar, robotun geçtiği alanlardan gelen fotoğrafları birleştirerek yüzey şekillerinin haritasını çıkartıyor. Görev süresi 690 gün olan Curiosity'nin daha geliştirilmiş versiyonu olan yeni bir robot da 2020 yılında gezegene yollanacak.
Robot Curiosity'nin tasarım ve yapımı yaklaşık 2.5 milyar dolar civarındaydı. NASA, Mars'a gönderilecek yeni robotun 1.5 milyar dolara mal edilebileceğini tahmin etti. İkinci robot ilkinden farklı olarak dünyaya, kaya ve toprak örnekleri de getirebilecek şekilde planlandı. NASA, Beyaz Saray'dan aldığı talimat doğrultusunda, robotların ardından aksilik çıkmazsa 2030 yılında Mars'a astronot gönderme misyonu üzerinde çalışıyor.
Kuruluş ayrıca, yakın zamanda Mars yörüngesine bir de uydu gönderme hazırlığında.