Mars'ta yaşam izi
Mars’ta yaşam bulgusuna rastlandı
Bilim insanları, kuzeybatı Avustralya'daki Pilbara bölgesinde bulunan kayalıkların neredeyse aynısı olan Nili Fossae kayalarında fosil kalıntıları bulmayı umuyorlar.
Pilbara bölgesi, Dünya üzerinde ilk yaşam kanıtlarının bulunduğu ve korunduğu bir yer.
Bugün yayınlanan raporda, Kızıl Gezegen'de yaşam kanıtının aynı mineral form içinde korunmuş olabileceği kaydedildi.
California'daki Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması Enstitüsü'ndan (SETI) bilim insanları, Nili Fossae ve Pilbara kayalarını incelemek üzere kızılötesi ışınlar kullandı.
Uzmanlar, kayaların benzer mineraller ve özellikler taşıdığını tespit etti. Bu büyük önem taşıyor, zira 3.5 milyar yıl önce Dünya'daki yaşamın ilk aşamalarına dair çalışmalar Pilbara'da gerçekleştirilmişti.
"BU ŞEKİLLER SADECE YAŞAMLA GERÇEKLEŞİR"
Araştırmaya öncülük eden Adrian Brown, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Yaşam bu özellikleri yarattı. Bu şekillerin sadece yaşam sayesinde gerçekleşebileceği, jeolojik süreçlerin bunu sağlayamayacağı gerçeğinden yol açıkarak söyleyebiliriz. Eğer katmanları, mercan ya da bir çeşit bakteri yuvalarını oluşturmaya yetecek kadar yaşam varsa ve bu Mars'ta gömülmüşse, Dünya'daki aynı fizik orada da gerçekleşmiş olabilir" diyor.
Mars tarihinin dörtte üçü boyunca varlıklarını korumuş olan Nili kayaları, dört milyar yıllık ve 2008'de ilk kez karbonatlar içerdiği keşfedilmişti.
Kabuk ve kemiklerin fosil kalıntıları içinde var olan karbonat, su ve karbondioksit; kalsiyum, demir ya da magnezyum ile birleştiğinde oluşuyor. Mars'ta karbonatın varlığı, Mars'taki bütün suyun vaktiyle asitli olduğu teorisine karşı gelmiş ve Kızıl Gezegen'in yaşanabilir olduğuna dair şimdiye kadar elde edilmiş en açık kanıt olmuştu.