Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), ekim ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Kurulun kararı, piyasa beklentileri doğrultusunda gelirken, enflasyon ve para politikası sürecine ilişkin önemli mesajlar içerdi.

Enflasyonda Dengelenme Beklentisi

Merkez Bankası, karar metninde eylül ayında enflasyonun ana eğiliminde bir miktar yükseliş gözlendiğini, ancak üçüncü çeyreğe ilişkin verilerin yurt içi talebin yavaşlayarak enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını vurguladı. Özellikle temel mal enflasyonunun düşük seyrettiği, hizmet enflasyonunda ise iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşeceği öngörüldü.

Buna karşın, enflasyonun iyileşme hızına dair belirsizliklerin son dönemdeki veri akışıyla arttığına dikkat çeken Merkez Bankası, fiyatlama davranışlarının ve enflasyon beklentilerinin dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmayı sürdürdüğünü belirtti.

Para Politikasındaki Kararlı Duruş Sürecek

Merkez Bankası, kararlı para politikası duruşunun devam edeceğini ve bu duruşun Türk lirasının reel değerlenmesi ile enflasyon beklentilerinde düzelme sağlayarak aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ifade etti. Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun sürdürüleceği belirtilirken, sıkı para politikasının enflasyon beklentileri hedeflenen seviyelere ulaşana kadar devam edeceği açıklandı.

Kredi ve Mevduat Piyasaları Yakından İzlenecek

Merkez Bankası, karar metninde ayrıca kredi ve mevduat piyasalarındaki gelişmelerin yakından takip edileceğini ve gerekli görülmesi halinde parasal aktarım mekanizmasının makroihtiyati adımlarla destekleneceğini belirtti. Likidite koşullarının da muhtemel gelişmeler doğrultusunda izleneceği ve sterilizasyon araçlarının etkin bir şekilde kullanılmaya devam edeceği vurgulandı.

Fiyat İstikrarı ve Parasal Sıkılaştırma Stratejisi

Merkez Bankası, para politikası kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almayı sürdüreceğini belirtti. Enflasyonun ana eğilimi yakından takip edilecek ve fiyat istikrarını sağlamak amacıyla mevcut para politikası araçları kararlılıkla kullanılacak. Enflasyonun hedeflenen seviyelere ulaşması için parasal ve finansal koşullar sıkılaştırma etkisi dikkate alınarak şekillendirilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.