Meşhur Kurucular, 45 yıldır yan yana
Konya’nın en meşhur kuru fasulye- pilavcılarından olan Kazım Ağa ve Mehmet Ağa 45 yıldır yan yana en lezzetli kuru fasulyelerini müşterilerine sunuyor
61 yıldır ‘Konya’nın kurucusu’ sloganıyla kuru fasulyeci Kazım Ağa ve 45 yıldır ‘Meşhur Kurucu’ sloganıyla müşterilerine hizmet veren Mehmet Ağa lokantaları, yan yana iş yapmaya devam ediyor. Konya’nın kuru fasulyecisi denince ilk akla gelen mekânlardan ikisi de, 45 yıldır devam eden komşuluğu bundan sonraki yıllarda da sürdürüleceğini söylediler. 1955 yılında kurulan Kazımağa lokantasının yanına 10 yıl sonra Mehmet Ağa lokantası açılmasıyla birlikte başlayan komşuluk, kuru fasulye yemeğindeki tatlı rekabetle günümüze kadar güzel bir şekilde gelmiş durumda. Her iki lokantada, başta kuru fasulye, kavurma, pilav, çorba çeşitleri olmak üzere Anadolu’nun geleneksel tatlarını usta ellerin marifetleriyle harmanlayarak 56 yıldır Konyalının ve Konya’ya gelen misafirlerin beğenisine sunmaktadır.
Konya’nın klasikleri arasında yer alan Kazımağa ve Mehmet Ağa lokantaları, lokantacılık ve sektörüne kattığı artılarla diğer esnaf lokantalarına da en iyi şekilde örnek gösteriliyor. Samimiyetin yanında enfes yemek çeşitlerin bulunduğu iki lokantaya da birçok kişinin yemek yiyeceği yer arasında bulunuyor. Fiyatlarındaki uygunlukla ve yemeklerdeki lezzetiyle dikkat çeken komşu lokantalar, en lezzetli kuru fasulye yapma yarışını da sürdürüyor.
KURUCU OSMAN AĞA
Mehmet Ağa lokantasının asıl kurucusu olan Osman Ağa, 1970 yılında Kazım Ağa lokantasının yanına kendi lokantasını açarak işe başlar. Ev yemekleri tadındaki lezzeti esnaflara sunan lokantaların lezzet ve memnuniyeti tatlı rekabetlerle başlamış olur. Kendi aralarında sıkı dostluk kurulan her iki lokanta daha sonra Konya’nın kaliteli ve meşhur iki lokantası olur. Daha sonra işleri yanlarında çalışan, Mehmet Ali, Yaşar ve Ramazan Dönmez kardeşlere bırakarak kuru fasulye lokantasını kalfalarına bırakır. Mehmet Ağa lokantası 3 işletmecisinden biri olan Ramazan Dönmez, iki lokantanın yaklaşık 45 yıldır komşu olduğunu söyleyerek, “Buranın ilk kurucusu Osman Ağa’dır. Kazım Ağa’ya rakip olmak için hemen yanına bir kuru fasulyeci dükkânı açarak lokantacılık yapmaya başlamıştır. O günden bu güne kadar komşuluk devam ediyor” şeklinde konuştu. Ustalarının öğrettikleriyle lokantacılık hayatına devam eden Mehmet Ağa lokantası, yemeklerini en iyi şekilde müşterilerine sunmaya devam edeceklerini söyledi.
KAZIM AĞA OĞLUNA BIRAKTI
Kazım Ağa lakaplı Kazım Güler; kuru fasulye lokantasının kurucusu durumda bulunurken, yaşının ilerlemesi üzerine kuru yapımının bire bir öğrettiği oğlu Ahmet Güler’e lokantanın işletmesini teslim etti. Konya’nın en eski kuru fasulyecisi Kazım Ağa lokantası yaptığı öncü işlerle, 1955 yılından bu yana örnek lokanta olmaya devam etti. İçerdeki müşterilerine davranışından, yemek sunumuna kadar kendisine has özelliği olan lokanta, eski havasını hala korur nitelikte hizmet veriyor. Müşteriyle kurduğu iletişimle akıllara kazınan Kazım Ağa lokantası, Artık yemeğin yanına soğan isteyenlere uzaktan atılarak verilmiyor. Kendine özgü sunumların büyük bir kısmını devam ettiren Kazım Ağa Lokantası, işleri oğlu Ahmet Güler devir aldıktan sonra daha özenli sunum yapılmaya başlanmış. Yan komşularıyla birlikte Konyalılara hizmet vermekten mutluluk duydukların belirten Ahmet Güler, “Ev tadında kuru fasulyeyi kurulduğumuz yıllardan beri yapıyoruz. Buradaki güzellik sadece ev tadında yemekle sınırlı kalmıyor, aynı zamanda içerdeki samimiyet ve müşteriyle olan ilişkimizde aile ilişkisi durumunda oluyor. Yıllardır kimseyi kırmamaya özen göstererek müşterilerimizle ilişkilerimizi devam ettiriyoruz. Tüm Konyalılar ve Konya’yı ziyarete gelen vatandaşlarınız bu lokantalarda ev yemeği lezzetinde ve aile sıcaklığında yemeklerin afiyetle yiyebilirler” dedi.
KIŞIN YOĞUN OLUYOR
Günlük yirmi kilonun üzerinde fasulye satıldığını aktaran lokantalar, işlerinin kış aylarında daha yoğun olduğunu söylediler. Her iki lokanta da günlük yaklaşık 20 kilo fasulyenin tüketildiğini ifade ederek, her zaman için bu lezzetin Konya’da devam edeceğini söylediler. tamamen doğal ve yerli tohumdan gelen fasulyeleri kullanılarak yapılan yemekler, etli ve etsiz seçenek sunulmuş durumda. Büyük bir özen ve dikkatle seçilen fasulyeler yapılmadan bir gün önce 3 kez haşlanarak yemek yapılmaya hazır hale getiriliyor. Tamamen doğal olan haşlanmış yerli fasulyeler kısık ateşte ustalıkla pişirilerek püf noktalar kullanılarak müşterilerin önüne hazır hale getiriliyor. Servet R. Çolak - Memleket