M. Ali Köseoğlu

M. Ali Köseoğlu

Mevlana Türbesi’nde TARİHİ GÜN!

Mevlana Türbesi’nde 88 yıldır müzeye bağlı bir salon olarak kullanılan mescit, ibadete açıldı. Ayrıca türbe açık olduğu müddetçe, İl Müftülüğü’ne bağlı görevlilerce Çelebi Odası’nda Kur’an-ı Kerim tilaveti okunacak

Dün Konya’da tarihi bir gün yaşandı. 28 Şubat 2014, Mevlana Türbesi’nin künyesine kesintisiz Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmaya başladığı ve türbe mescidinin yeniden ibadete açıldığı tarih olarak geçecek. Vali Muammer Erol’un daveti üzerine dün sabah namazında Kapu Camii’nde bir araya gelen Konya’nın idarecileri ile kültür ve gönül adamları, daha sonra hep birlikte Mevlevi Sofrası’nda sabah kahvaltısı yaptı. Kahvaltının ardından misafirlerine seslenen Vali Erol, Mevlana’nın çok hikmetleri, sözleri, yazıları bulunan bir şahsiyet olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: Geldiğimiz günlerden sonra değişik etkinliklerle Hz. Mevlana’nın anıldığını gördük. Kendi aramızda yaptığımız toplantılarda da şöyle bir tespit ortaya çıktı: Bir İslam mutasavvıfının anılmasıyla ilgili olarak yaptığımız işlere, doğrudan katılması gereken kişilerin katılmadığını gördük.  Bir yönüyle Mevlana adeta bu şehre yabancılaşmıştı. Aramıza baya mesafeler girmişti. Ve Hz. Mevlana’yı ‘Ne olursan ol gel’ çağrısına uyup gelenlere terk etmiştik. Her ne kadar caddemize, sokağımıza, dükkânımıza ‘Mevlana’ ismini yazsak da söyledikleriyle ve kendisinin bulunduğu yerle aramıza bir mesafe koyduk gibi.

KONYA’YA YAKIŞAN BİR BAŞLANGIÇ

Vali Erol şöyle devam etti: İnşallah Mutasavvıf olan Mevlana’ya sahip çıkmak adına ve onu Konya’yla, Konyalıyla hemhal etmek adına bir başlangıç yapmak istiyoruz. Ve bu Konya’ya yakışan bir başlangıç olsun ve rahmete vesile olsun istiyoruz. Konya, ‘Selçuklu Devleti’nin olduğu yer’ diyoruz. Selçuklunun Payitahtı… Nasıl ki Topkapı Sarayı’nda payitaht olmaya yakışan bir tilavet geleneği var, Konya’ya da bu yakışır. Bununla ilgili bir adım atarsak, Türbe’de bu tilavet geleneğini başlatırsak ve tüm Konyalıların gayreti ve desteğiyle bunu kesintisiz sürdürürsek Konya’mızda ve ülkemizin tümünde rahmete vesile oluruz diye düşünüyoruz. Şimdilik türbenin ziyarete açık olduğu saatlerde olsun, Müftülüğümüz din görevlileri bu işi üstlensin ama sonrasında 24 saat kesintisiz devam etsin. Konyalılar, hatta dünyanın dört bir tarafından gelenlere, ‘o kesintisiz tilavetin içerisinde ben de bir cüz okuyacağım’ diyen herkese de bu işi açalım. Dünyanın dört bir tarafından Mevlana’nın öğütlerine gönül vermiş insanların bu yöndeki beklentilerine iltifat edelim istiyoruz. Onlarla da Hz. Mevlana’yı Kur’an merkezli buluşturmak adına bir güzellik olur diye düşünüyorum. Bu şehirde kesintisiz tilaveti gerçekleştirecek potansiyel kendiliğinden var. Ama inşallah dışarıdan da destek olursa, Mevlana’nın da kendisinin ‘bizar’ olduğu şekilde hatırlanmasına da son verecek bir adım atmış oluruz. İnşallah hayırlara vesile olur, inşallah kıyamete kadar kesintisiz devam eder. Hz Mevlana’ya ve Kur’an’a sahip çıkmak ve Kur’an ekseninde Mevlana’yı ve Kur’an’ın güzelliklerini ortaya çıkaracak ve Konya’ya yakışacak bir güzellik olduğunu düşünüyorum. İyilikleri ertelemeyelim dedik, bugün 28 Şubat 2014; Allah ne büyük Allah. Hayırlı olsun.

TÜRBEDE KUR’AN TİLAVETİ BAŞLADI

Daha sonra hep birlikte Mevlana Türbesi’ne geçen heyet, önce Hz. Mevlana’nın huzurunda Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday’ın yaptığı duaya ‘âmin’ dedi, sonra yeniden düzenlenen Türbe Mescidi’nde Hacıveysizede Camii İmamı Hafız Mehmet Çaba tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu ve mescit namazı kılındı. Mevlana Türbesi açık olduğu saatlerde bundan sonra da Diyanet görevlilerince Çelebi Odası’nda Kur’an tilaveti okunmaya devam edecek.

Bu tarihi olaya şahitlik edenler arasında şunlar vardı: Vali Mumamer Erol, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, DÖSİM Müdürü Çetin Arslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti İl başkanı Ahmet Sorgun, Rektörler Hakkı Gökbel, Muzaffer Şeker, Bahattin Adam, Ömer Torlak, İl Müfütüsü Şükrü Özbuğday, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü,  İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, MEVKA Başkanı Ahmet Akman, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Haşmet Okur, İl Kültür Müdürü Mustafa Çıpan, SÜ Mevlana Enstitüsü Müdürü Nuri Şimşekler, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, Mevlana Müze Müdürü Yusuf Benli, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu, Konya Platformu Başkanı M. Ali Çelik, İşadamı M. Ali Atiker, Hattat Hüseyin Öksüz, M. Ali Uz, Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü, Mehmet İncili, Müze Müdür Yardımcısı Naci Bakırcı, Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, eski ve yeni postnişinler Mustafa Holat ve Nadir Karnıbüyük, bazı vakıf temsilcileri ve kanaat önderleri.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.