Serpil Yalçınkaya
Mevlana'nın düşünce dünyasından
“Canım bedenimde oldukça Kur’ân’ın kuluyum, seçilmiş Muhammed’in yolunun tozuyum. Kim bu sözlerimden başka bir şey naklederse, ondan da, o sözünden de şikayetçi olurum.” MEVLÂNA
Mevlâna Celâleddin-i Rumi, yüzyıllar öncesinden bugüne kadar yaşamış ve bizden sonrasında da yaşayacak olan tüm insanlara, insanlığa kıyamete kadar seslenecek olan büyük düşünür.
O pek çok dinin, yaşayış tarzının yoğrulup harmanlandığı bir toplumun içinde büyümüş, yetişmiş, görmüş, gözlemlemiş ve yaşadığı coğrafyanın İslamiyette söz sahibi konuma gelmesinde etkili olmuş bir isim.
Sadece İslamiyetle müşerref olmuş insanlara değil hem hayattayken hem de vefatından asırlar sonrasında bile pek çok ırktan ve dinden insanları, toplulukları etkilemiş mutasavvıftır.
Gençlik çağlarında ailesi ile gelip yerleştiği Konya’da hem halkın irşadı ile uğraşmış hem de Konya’nın Türk-İslam başkenti konumuna yükselmesinde katkıları olmuştur.
Mevlâna’ya ait eserler dinî ve tasavvufi içeriklerinin yanı sıra zamanının sosyal ve siyasi hayatını da ele alarak insanlığın ihtiyacı olan genel tüm konularda anlamlı mesajlar vermiş, nasihatlerle, tavsiyelerle insan-ı kâmil olmanın yollarını göstermiştir.
Nuri Şimşekler Mevlâna’nın Düşünce Dünyasından adlı eseriyle Mevlâna’nın bu pek çok yönünü inceleyen makaleleri derleyerek oldukça kapsamlı bir eserin vücuda gelmesine vesile olmuş. Anadolu’nun Türkleşmesinde Mevlâna’nın Rolü’nden tutun da onun eserlerindeki bazı kavramların izah ve anlatımına, evlilik, aile ve çocuk eğitimine; semâ’ya ;bu ve bunun gibi pek çok konudaki 22 makale bir araya getirilmiş.
Hayreddin Karaman, Derya Örs, Şefik Can, Mehmet Aydın, Celâleddin B.Çelebi, Âmil Çelebioğlu, Mehmet Kaplan, Hasibe Mazioğlu, Abdülbaki Gölpınarlı, Abdülkadir Karahan, Ali Nihat Tarlan, Feyzi Halıcı, Meliha Anbarcıoğlu, Adnan Karaismailoğlu, Emine Yeniterzi, Abdullah Özbek, Ahmet Sevgi, Nuri Şimşekler, İsmet Kayaoğlu, A. Selâhaddin Hidayetoğlu, Abdullah Öztürk, Yakup Şafak eserde makaleleri olan konunun uzmanı isimler.
Eserin sunuş bölümünde İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak şehrimizin her köşesinde bulunan kültür ve turizm varlıklarını koruma ve tanıtma görevinin yanı sıra kentimizde yetişmesi ve türbesinin burada bulunması sebebiyle Hz. Mevlâna’ya özel bir önem vermekte ve onu tanıma, tanıtma ve doğru anlatabilme konusuna ayrı bir özen göstermekteyiz. Bu amaç doğrultusunda konunun uzmanı bilim adamlarından ve kültürümüzle iç içe olan araştırmacılarımızdan faydalanmak suretiyle çeşitli eserler de hazırlatarak siz okuyucularımızın istifadesine sunmaktayız.
Elinizdeki mütevazi eser de bu amaç doğrultusunda hazırlanmış ve çeşitli dönemlerde kaleme alınmış olan Hz. Mevlâna’nın fikir dünyasını yansıtan makalelerden oluşmuştur.” Diyerek kitabın muhteviyatı ve önemi hakkında bilgiler veriyor okuyucusuna.
Eserinin önsözünde bu kıymetli makaleleri biraraya getiren Nuri Şimşekler;“Mesnevîsi başta olmak üzere Divân-ı Kebir, Fîhî Mâfih ve diğer eserlerinde insan merkezli fikirleriyle dönemi insanlarına olduğu gibi tüm çağların insanlarına da yaratılmanın gayesi doğrultusunda yaşam sürmeyi öğütleye Mevlâna, gerek Divan edebiyatımızda, gerek Tanzimat Dönemi edebiyatımızda ve gerekse Modern edebiyatımızda bir hayli yankı bulmuş; şair ve yazarlarımız ondan etkilenerek kaleme aldıkları eserlerinde bu temaları hep vurgulamışlar, etkilendiklerini açıkça belirtmişlerdir. Yine Mevlâna ve onun düşünce sistemiyle kurulan Mevlevilik Yolu da Semâ, mûsikî ve güzel sanatların diğer dallarında birçok sanatçı yetiştirerek ülkemize günümüzde de yankıları devam eden güzellikler ve değerler katmıştır.”ifadelerine yer veriyor.
Farklı zamanlarda yayınlanmış makaleleri pek çok kaynak taranyarak biraraya getiren Nuri Şimşekler’e bu eseri için teşekkür, makaleleri olan kıymetli düşünce adamlarımızın da hayatta olanlarını tebrik ediyor, vefat edenlereyse rahmetler diliyorum.
Selametle, ihsanla kalınız.
Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler
Yayın Tarihi: 2004
Yayınevi: Damla Ofset
Baskı Sayısı: 1.Baskı
Sayfa Sayısı: 237
Temin Adresi: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, KONYA
Yazar Hakkında:
25 Ekim 1964 tarihinde Konya"da doğdu. İlk, Orta ve Lise (Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümü) tahsilini burada tamamladı.
1983-84 öğretim yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı"na girdi. 1987 yılında mezun oldu; lise ve üniversite yıllarında 3 amatör kulüpte futbol oynadı.
1987-88 yılları arası Sabah Gazetesinin Konya temsilciliğini yürüttü; siyasi, sosyal, emniyet ve spor haberleri yaptı.
1988-89 yılları arasında Ankara"da Genelkurmay Başkanlığı"na bağlı olarak “Farsça Mütercim - Tercüman” sıfatıyla Yedek Subaylık görevini tamamladı.
1989 yılı Aralık ayında Selçuk Üniversitesi"nde açılan sınavı kazanarak Fen-Edebiyat Fakültesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı"nda “Araştırma Görevlisi” olarak vazifeye başladı (1 Mart 1990).
1992 yılında S.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü"nde Yüksek Lisansını tamamladı.
1 Mart 1995 tarihinde Bölüm Başkanlığının uygun görmesiyle “Öğretim Görevlisi” kadrosuyla görevlendirildi.
1998 tarihinde de S.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü"nde Doktorasını tamamladı.
Mayıs 2005 tarihinde Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Mevlâna Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulması çalışmalarını yürütmekle görevlendirildi. Ayrıca Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ilan edilen “2007 Mevlâna Yılı” nedeniyle TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulan “İcra Heyeti”nde üye olarak görev almakta, talep edildiği ölçüde Bakanlığın konu ile ilgili çalışma ve etkinliklerine katkıda bulunmaktadır. Yine Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2006 yılında yaptırılan Mevlâna çizgi filminde ve TRT tarafından hazırlıklarına 2006 yılından başlanıp 2007 yılında tamamlanarak yayınlanan Mevlâna Belgeselinin de danışmanlığını yapmıştır.
Akademik çalışmalarının büyük bir bölümünü Mevlâna, eserleri, fikirleri ve Mevlevî Kültürü üzerinde yapan Dr. Şimşekler"in bu konularla ilgili 5 kitabı, bilimsel ve popüler dergilerde yayınlanmış 40"ı aşkın makalesi, yurt içi ve dışında sunduğu 20 bildirisi, 2"si ortak çalışma olmak üzere Konya ve İstanbul"da 3 Sergisi, Selçuk Üniversitesi Televizyonu ÜNTV"de yapımını ve sunuculuğunu üstlendiği 30 Bölümlük “Mevlâna"dan Damlalar” (2000) adlı bilgilendirme programı ve yurt içinde verdiği 20"den fazla Konferansı bulunmaktadır. Dr. Şimşekler bu çalışmalarından ve Konya kültür ve edebiyatına yaptığı katkılarından dolayı iki ödül ve birçok plaket almıştır.
Farsça dışında orta derecede Almanca ve az derecede Arapça bilen Yakın zaman önce Tahran Büyükelçiliği Kültür Ateşeliği görevine atanan Doç. Dr. Nuri Şimşekler evli ve dört çocuk babasıdır.