Serpil Yalçınkaya

Serpil Yalçınkaya

Mevlana'nın Şehri Konya

Mevlâna Celaleddin-i Rûmi ile alakalı yerli yabancı pek çok eser bulabilirsiniz; hayatı, eserleri yahut pek çok yazara ilham veren öğretileriyle alakalı.

Lakin Mevlâna’yı hayatında yeni tanıyan,onun kim olduğunu, uzun yıllar hayatını geçirdiği yerin neresi olduğunu ve bu yerin tarihi özelliklerini;eğer Mevlâna geçmişinden kalan izleri görülmek istenilirse ne yapmak gerektiğini, onun vaktiyle alakadar olduğu yerleri ve kişiler ile ilgili rehber niteliğinde bir esere rastlamak oldukça zordur.

Nasıl ki ilk öğrenmeye başlayan bir çocuğa önce temel bilgiler verilir ve bu bilgileri iyice öğrenip sindiren çocuk diğer okuma ve yazma çalışmalarına geçerse; Mevlâna’nın Şehri Konya da tam bu kıvamda bir eser niteliğinde. Birçok bilgiyi “terim anlamlarını” da vermek suretiyle kitabına alan Abdüssettar Yarar; Mevlâna ile ilgili akla gelebilecek ve de okunulduğunda çok enteresan bilgilerle de karşılaşılacak olan bu rehber eser ile Konyamıza ilk defa gelecek insanlar başta olmak üzere meraklılarına ışık tutmuş. Mevlânayı tanımak, güzel şehrimize gelip Mevlâna Müzesi başta omak üzere, konuyla alakalı yerleri gezmek; onun gönül dostları ile tanışmak, Mevlevîlik ile alakalı kapsayıcı pek çok bilgiye sahip olmak isteyenler için oldukça pratik ve nitelikli bir çalışma.

Hem Türkçe hem de Osmanlıca yayınlanan kitap ilk olarak Selçuklu Başkenti Konya’nın tarihçesi, coğrafi konumu, tarihî şahsiyetleri gibi genel bilgiler verdikten sonra, Mevlâna ve Mevlevilik’ten bahsedilen bölüm ve ardından Mevlâna Müzesi, Mevlâna’nın Gönül Dostları, Mevlâna Şehri Konya ve Mevlâna İle İlgili Ziyaret Yerleri adlı bölümlerle son buluyor. Kitabın giriş kısmında verilen kroki de işi bir hayli kolaylaştırıyor.

Abdüssettar Yarar eseri için “Medeniyetimizin ilk başkenti Konya’ya Mevlâna muhabbeti ile dışarıdan gelen misafirlere, şehri O’nun izleri üzerinde gezerek aşk nefeslerini teneffüs etmeyi arzu edenlere bir yol haritası olması düşünülmüştür.” İfadelerini kullanıyor.

Kullanılan fotoğraflar, kağıt kalitesi, kitabın tasarımı da oldukça güzel. Eserdeki fotoğrafları görüp de Konya’yı, Mevlâna Müzesi ile müzeyi oluşturan bölümlerini;  eserde bahsi geçen Mevlâna ile ilintili diğer yerler ile camii ve medreseleri görmek için heyecanlanıp, heves etmeyecek  insan yoktur sanırım.

Not: Kısa süre önce Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevi tebliğ edilen Abdüssettar Yarar’ı öncelikle yayın hayatına kazandırdığı kıymetli eserleri sebebiyle sonrasında ise yeni göreviyle alakalı ben de buradan tebrik ediyor, muvaffakiyetler diliyorum.

Selametle, ihsanla kalınız.

 

Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler

 

Yayın Tarihi: 2013

Yayınevi: Kristal Reklam Matbaacılık

Baskı Sayısı: 1.Baskı

Sayfa Sayısı: 109

Yazar Hakkında

image001-003.png

Abdüssettar Yarar:

1960 Bozkır- Kovanlık doğumludur. 1981 yılında Konya Yüksek İslam Enstitüsünden mezun oldu.Vatani görevini tamamladıktan sonra Ankara Yenimahalle Mustafa Kemal Lisesi ve Meram Anadolu Lisesi’nde 21 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra kurum değiştirerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçti. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne atanarak bu görevi 5 yıl sürdürdü. 2007 yılında atandığı Konya İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcılığını 2014 tarihine kadar sürdürdü.

Sosyal ve kültürel çalışmalarda aktif olarak görev alan Yarar, Timav ile Büyük Selçuklu Eğitim ve Kültür Vakfı başta olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşunda faaliyetler yürüttü. Türkiye’de Yarın Gazetesi, Konya Postası, Merhaba Gazetesi, Güldeste Dergisi’nde makale, köşe yazısı ve fıkraları yayınlandı.

Yurt içi ve dışında Türk Kültürü ve sanatı toplantılarına katılıp, sempozyumların düzenlenmesinde yer aldı. Evli ve üç çocuk babasıdır.

image003-001.png

Abdüssettar Yarar’ın diğer kitapları;

-Anadolu ve Fen Liselerine Hazırlık( Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) Konu Anlatımlı Soru Bankası,

-Konya Şehri Mevlana( Farsça)

-Evlâd-ı Fatihan Yurdu-Suyun Öte Yakası Balkanlara Dair/ Gezi Notları

-Osmanlı Sultanları

-Haremeyn-i Şerifeyn/Mekke- Medine Rehber Kitabı

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.