Milyonda Bir Görülen Hastalığa Şifa Arıyorlar
Mersin'de yaşayan Yıldızçelik çiftinin doğuştan çift taraflı kaval kemiği eksikliği hastası bir yaşındaki oğulları Furkan Eymen'in bacakları ve ayakları sağlıklı gelişmiyor- Baba Yıldızçelik:- "Tedavi için yaptığımız araştırmalar neticesinde, bu tür ameli
MERSİN (AA) - BASİR GÜLÜM - Mersin'de, çift taraflı doğumsal kaval kemiği eksikliği (Tibial Hemimelia) hastası bir yaşındaki Furkan Eymen'in anne babası, çocuklarının yürüyebilmesi için destek bekliyor.
Mersin'de özel bir firmada çalışan Furkan Eymen'in babası Semih Yıldızçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun rahatsızlıkla dünyaya geldiğini söyledi. Doktorların hastalığın milyonda bir görüldüğünü ifade ettiğini aktaran Yıldızçelik, çocuğunun ayak diz kapaklarının altındaki kemiklerde eksiklik ile deforme bulunduğunu, için bacaklarının ve ayaklarının düzgün gelişmediğini anlattı.
Furkan Eymen'in üç yaşına kadar ameliyat edilmezse ömür boyu yürüyemeyeceğini belirten Yıldızçelik, şunları söyledi:
"Tedavi için yaptığımız araştırmalar neticesinde bu tür ameliyatlarda tecrübesi olan Prof. Dr. Michael Weber'e ulaştık. Kendisinin özel işleri için Türkiye'ye geldiğini öğrendik ve burada oğlumuz Furkan Eymen'i muayene ettirme şansımız oldu. Weber, Furkan Eymen'in tedavisinin mümkün olacağını, ayrıca bu tür ameliyatları dünyada sayılı birkaç hekimin gerçekleştirebildiğini söyledi. Weber, ekibiyle Türkiye'de belirleyecekleri bir hastanede bu ameliyatı yapabileceklerini söyledi. Ancak ameliyatlar için istenen tutarı aile olarak bizim karşılayabilmemiz mümkün değil. Bundan dolayı biz, oğlumuzun yürüyebilmesi için destek istiyoruz."
- Eymen'in tedavisi için 230 bin dolar gerekiyor
Anne Şeyma Yıldızçelik de oğlunun durumunu beş aylık hamileyken öğrendiklerini ve yıkıldıklarını anlattı. Yıldızçelik, "5 aylıkken almak için çok geç kalındığını da belirttiler. Ancak biz zaten öyle bir düşünce içerisinde olmadık. Furkan Eymen dünyaya geldiğinde bize, öncelikle kaval kemiği değil de yürümesini sağlayan arka kemiğin eksik olduğunu ve bunun herhangi bir zararının olmadığını söylediler. Ancak, çocuğumuz büyüdükçe yürümesini sağlayan öndeki kemiğin olmadığı anlaşıldı" diye konuştu.
Hastalığı öğrendikten sonra tedavi yöntemleri konusunda araştırma yaptıklarını söyleyen anne Yıldızçelik, Mersin'de konuyla ilgili uzman doktorlara gittiklerini ve tedavinin burada gerçekleştirilemeyeceği bilgisini aldıklarını kaydetti.
İstanbul ve Ankara'da da birçok hastaneye başvurduklarını dile getiren Yıldızçelik, şöyle konuştu:
"Burada gittiğimiz doktorlar bu hastalığın milyonda bir görüldüğünü ve ayaklarının önündeki kemiklerinin eksikliğinden çocuğun kesinlikle normal insanlar gibi yürüyemeyeceğini belirttiler. Yaptığımız araştırmalarda dünyada bu şekilde çocukların olduğunu gördük. Bunların küçük bir bölümünün de tedavi edilebildiğini duyduk. Bu bizim için bir ümit ışığı oldu. Araştırmalarımız neticesinde, tedavi için yaklaşık 230 bin doların gerektiğini gördük. Bu bizim için büyük bir rakam. Biz tabi ki çocuğumuzun yürümesi için elimizden geleni yapacağız. Yine de bu miktar bizim karşılayabileceğimizin çok çok üstünde. Bu yüzden biz, Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan ve duyarlı insanlardan yardım bekliyoruz. Çocuğumuzun ayağı kesilsin istemiyoruz. Çocuğumuz, yürüsün istiyoruz. Biz bunun için her şeyimizi ortaya koyduk. Oğlumuz yeter ki yürüsün."
Yıldızçelik ailesi, ameliyat için gereken parayı derleyebilmek için krediyle aldıkları evlerini satılığa çıkardıklarını da belirtti.
- "Tıp literatüründe de oldukça az biliniyor"
Tedavi sürecini izleyen İstanbul Bilim Üniversitesi Şişli Florence Nightingale Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü doktoru Burak Abay, hastalık çok nadir görüldüğü için tıp literatüründe de oldukça az bilindiğini ifade etti. Abay, rahatsızlığın tedavisinin oldukça zahmetli olduğunu ve ameliyatın uzman ortopedi cerrahları tarafından yapılması gerektiğini ifade etti. Abay, "Bu hastalarda yüz güldürücü sonuçlar elde edilmesi için uzun süre, hastaların sabırlı olarak bu işin ehli insanlar tarafından tedavi görmesi gerektirmektir" dedi.
Kaynak: