Muğla'daki Deniz Kaplumbağaları Müzesi'ne yoğun ilgi

Muğla'daki Deniz Kaplumbağaları Müzesi'ne yoğun ilgi

Türkiye'de ilk kez 2009 yılında Muğla'nın Ortaca ilçesinde faaliyete geçen Deniz Kaplumbağaları Müzesi'ne turistler büyük ilgi gösteriyor- Kurulduğu yıl 20 bin kişinin gezdiği müzeyi, bu yıl 60 bin turistin ziyaret etmesi bekleniyor - DEKAMER Müdürü Prof.

MUĞLA (AA) - OSMAN AKÇA - Türkiye'de ilk kez 2009 yılında Muğla'nın Ortaca ilçesinde faaliyete geçen Deniz Kaplumbağaları Müzesi'ne turistler yoğun ilgi gösteriyor. Almanya, Hollanda ve İngiltere başta olmak üzere farklı ülkelerden turistler, müzeyi görmek için Muğla'ya geliyor.

Dalyan Mahallesi İztuzu Plajı'ndaki, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) bünyesinde 2009 yılında ilk kez Deniz Kaplumbağaları Müzesi kuruldu.

Her yıl revize edilen ve yeni kaplumbağa ile materyallerin konulduğu müzede, deniz kaplumbağasının yumurtadan çıkıp, suya ulaşması ve yetişkinliğe kadarki süreç anlatılıyor.

Çeşitli nedenlerle telef olan kaplumbağaların iskeletlerinin sergilendiği müzede, tehlikeye dikkati çekmek için kaplumbağalara zarar veren olta, misina, zıpkın, gemi pervaneleri, ağlar da yer alıyor.

Faaliyete geçtiği 2009 yılında 20 bin kişinin ziyaret ettiği Deniz Kaplumbağaları Müzesi'ni geçen yıl 50 bin kişi gezdi. Almanya, Hollanda ve İngiltere başta olmak üzere farklı ülkelerden turistler, kaplumbağa müzesini görmek için Muğla'ya geliyor. Müzeyi, bu yıl 60 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Ayrıca, müzede caretta carettaların yuvadan çıkıp denize ulaşma sürecinin anlatıldığı maket de yer alıyor. Müze duvarında ise Dalyan İztuzu Plajı'nın tarihçesi fotoğraflarla anlatılıyor.

- "İnsanlar en çok yuvayı merak ediyor"

DEKAMER Müdürü, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, burasının Türkiye'nin ilk deniz kaplumbağaları müzesi olduğunu söyledi.

Deniz kaplumbağaları hakkında insanları daha iyi bilgilendirebilmek amacıyla müzeyi oluşturduklarını belirten Kaska, "Müzede, rehabilitasyonla denize gönderdiğimiz kaplumbağalar hakkında bilgi veriyoruz. İnsanlar en çok yuvayı merak ediyor. Tabii ki insanlara kumu kazarak, 'Burası yuva' dememiz mümkün değil. Onun için camdan bir model hazırlayarak, insanlara yuvanın nasıl olduğu ve bu konuda kumsalda ne yapmaları ya da ne yapmamaları konusunda daha iyi bilgilendirme yapmış oluyoruz." dedi.

Kaska, DEKAMER olarak hem deniz kaplumbağalarının tedavisi anlamında hem de gelen ziyaretçilere verilen bilgiler sayesinde farkındalık oluşturduklarını ifade etti. Kaska, merkezde ve müzede yapılan bilgilendirmeler sayesinde, yaralı kaplumbağa görüldüğünde merkezin arandığına dikkati çekti.

Müzenin 10.00-18.00 saatlerinde ziyaretçilere açık olduğunu anımsatan Kaska, DEKAMER'i ve müzeyi görmek için İngiltere, Hollanda ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeden ziyaretçi geldiğini anlattı.

- "Yaralı kaplumbağalardan çıkardığımız malzemeleri sergiliyoruz"

DEKAMER alan sorumlusu Şenol Menzek de müzenin bu yıl yenilendiğini ifade ederek, insanları bilinçlendirmek amacıyla faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Menzek, şunları kaydetti:

"Müzemizde, deniz kaplumbağası iskeletleri, gerçek caretta caretta yumurtası ve yavrunun oluşum süreci yer alıyor. Ayrıca yaralı kaplumbağalarımızdan çıkardığımız misina, olta ve zıpkın gibi malzemeleri sergiliyoruz. Kumsalda yaptığımız çalışmaları anlatan caretta caretta yuva modelimiz var. Dalyan'ın kısa bir tarihçesi de müzemizde anlatılıyor. Dünyada yaşayan 8 tür kaplumbağanın nerede yaşadığı, ne zaman yumurtladığı gibi bilgiler de burada yer alıyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı