Muhafız Alayı darbe girişimi davası
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin 521 kişinin yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi
ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin davada, aralarında eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış ve Muhammet Tanju Poshor'un da bulunduğu 521 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmada sanıklar ve taraf avukatları hazır bulundu.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan sanık eski üsteğmen Sercan Aydın, 15 Temmuz'da Muhafız Alayı'nda devriye ve arama kurtarma köpeği takım komutanı olduğunu söyledi.
Binbaşı Osman Koltarla'nın 15 Temmuz öncesi alarm eğitimi verileceğini söylediğini anlatan Aydın, 14 Temmuz'da cep telefonu üzerinden prova yaptıklarını da belirtti.
Aydın, 15 Temmuz'da 14.00 gibi Koltarla'nın arayıp bu gece eğitimde hazırlık seviyesinin ölçüleceğini, alay komutanının araçları da denetleyeceğini ve ona göre hazırlık yapmasını söylemesi üzerine, bu akşam alarm verilecek diye Whatsapp'tan kendi takımına yazdığını anlattı.
Mesai bitimi evine gittiğini, sonrasında Gazi Orduevi'nde yemek yediği sırada telefonla alarm verildiğinin bildirildiğini iddia eden Aydın, birliğe gittiğinde güvenlik gerekçesiyle personelden alınması istenilen telefonları almadığını, kendi telefonunu da sessiz konuma getirerek kimseye teslim etmediğini öne sürdü.
Bir süre sonra binbaşı Osman Koltarla'nın telsizden sıkı yönetim ilan edildiğine yönelik anons duyduğunu öğrendiğini anlatan Aydın, "Bu konuda şu an bir emir ve talimat almadığını söyledi. Kendisine 'Komutanlarımızla ilgili bir bilginiz var mı?' dedim. Açıklama yapılmadığını, kanun ve nizam dışında bir şey yapmayacağımızı söyledi." dedi.
Aydın, sonrasında otobüslere bindirildiklerini belirterek, birinci otobüste olduğunu ancak Osman binbaşının yanına gidip, "Bir terör saldırısı varsa ben veteriner hekimim. Kendi birliğimin yanına gitmek istiyorum." dediğini iddia etti.
"İşin doğrusu da korktum." diyen Aydın, Koltarla'nın ise alay komutanının emri olduğunu, herkesin otobüslere binmesini söylediğini belirtti.
Aydın, ne olduğunu bilmediğini, alaydan çıktığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi istikametine gittikleri için Külliye'ye gideceklerini düşündüğünü ancak otobüsün MSB lojmanlarına döndüğünü bildirdi. Araç lojmanlara dönüş yaparken televizyon ve radyonun açılmasını emrettiğini dile getiren Aydın, o sırada darbe ve kalkışmaya yönelik haberleri gördüğünü kaydetti.
Aydın, lojman bölgesinde durduktan sonra Osman binbaşıya da durumu anlatıp kanunsuz bir iş içinde olmamaları gerektiğini söylediğini idda etti.
Koltarla'nın da "Merak etme, olmayacağız. Yaralı personel varmış. Ne olduğunu öğrenmeye çalışıyorum. Yaralıları taşıyabiliriz." dediğini öne süren Aydın, bu sırada astsubaylar Mustafa Samur, Özden Ünal ve binbaşı Murat Şahin'in, durumu öğrenmek için tel örgüleri geçtiklerini öğrendiğini bildirdi.
Aydın, sonrasında da Koltarla'nın "Arkadaşlar, burada kanunsuz bir şeyler oluyor. Kimse benden emir almadan hareket etmeyecek." dediğini ve personelin silah, teçhizatlarını otobüse bırakmalarını emrettiğini iddia etti.
Ardından da alaya döndüklerini anlatan Aydın, köpek eğitim merkezine geçtiğini, birlikte yabancı personel olduğunun söylenmesi üzerine de arama tarama faaliyetlerine katıldığını ifade etti.
Aydın, FETÖ ile bir bağı bulunmadığını da öne sürerek, 22 Temmuz'da gözaltına alınıp tutuklandığını dile getirdi.
Duruşmaya, yarın devam edilmek üzere ara verildi.
AA
Kaynak: