Muhalefet partileri giderek eriyor!
1 Kasım seçimlerinin ardından yapılan araştırmalar muhalefet partilerinin oylarının giderek erdiğini ortaya koydu. Hükümeti seçmenin yarısına yakını başarılı bulurken, muhalefetin başarılı bulanların oranı ise yüzde 12'yi geçmiyor.
1 Kasım seçimleri öncesinde en doğru tahmini yapan kamuoyu araştırmacısı Adil Gür, yaptıkları araştırmalarda muhalefet partilerinin oylarının erimekte olduğunu söyledi.
MHP'deki olası bir lider değişiminin AK Parti'den çok MHP'yi etkileyeceğini belirten Gür "Türkiye'de siyasi partiler kutuplaşmadan besleniyor. Onun için iktidar da muhalefet de gerilim siyasetini tırmandırıyor. Çünkü seçmen sorgulamadan aidiyet duygusu içerisinde bir tarafı seçiyor.
Yani hükümetin icraatlarını ya da muhalefetin performansını sorgulayarak oy vermiyor. Oysaki olması gereken tam tersi. O nedenle günün birinde insanların önüne farklı bir yol çıkar ise bu kutuplaşma siyasetiyle oy devşirmeye, oy kazanmaya çalışanlar kaybeder" dedi.
MUHALEFET ERİYOR
Siyasi krizler ekonomik yansımaları da beraberinde getirdiğini belirten Gür, halkın kavga edenleri sevmediğini söyledi.
Gür'ün muhalefetle ilgili Milliyet'te yer alan dikkat çeken açıklamaları şöyle:
İddialı bir şey söyleyeyim. Yaptığımız araştırmalara göre MHP'deki bir lider değişikliği AK Parti'den çok CHP'ye zarar verir. Çünkü ülkede birtakım problemler var ama seçmenin AK Parti ile arasında güçlü bağları hâlâ devam ediyor. Oysaki CHP'de tabanda aykırı görüşler var.
Yani MHP'ye oy veren kadar milliyetçilik hassasiyeti olan ya da HDP'yle ideolojik yakınlık duyan seçmen de var. Bu partiye oy veren Alevi yurttaşlar var. Böyle olunca da CHP tabanındaki mutsuz kitle çok daha fazla. Yani MHP'deki olası bir değişiklikte ya da oluşumda CHP daha fazla zarar görecektir.
Şunu net olarak söylemek mümkün. Hiçbir muhalefet partisi şu an 1 Kasım'ın üstünde değil, altında. Parti ayrımı yapmadan söylüyorum, bugün seçim olsa hiçbir muhalefet partisi 1 Kasım'da aldığı oyu alamaz. Çünkü 'hükümet başarılı mı' diye soruyorsunuz, yüzde 45-50 civarında 'başarılı' diyen var. 'Muhalefet başarılı mı' diyorsunuz, başarılı bulanların oranı yüzde 11-12' yi geçmiyor. Oysaki yüzde 50 oy almış bir muhalefet söz konusu. Yani orada daha mutsuz bir kitle var.
Elbette ki ortada bir seçim yok seçim sandığı yok. Bu nedenle şu partinin oyu budur demek mümkün değil, seçim günündeki konjonktüre bakmak lazım ama bu pazar günü bir seçim olmuş olsaydı, ben hiçbir muhalefet partisinin 1 Kasım'da aldığı oyu alamayacağını araştırmalarımda görüyorum...